keresés

2021. február 16., kedd

Mivel töltjük a szabadidőnket: avagy most mit streamelsz?

https://theinternetisnogreyarea.files.wordpress.com/2015/10/old-people-internet-fails-funny-0.jpg 

Vissza tudsz emlékezni arra, mikor volt legutóbb olyan nap, amikor hazamentél és a TV-d kapcsoltad be, hogy megnézd a híradót, esetleg egy reklámokkal teletűzdelt filmet valamelyik kereskedelmi csatornán, vagy netán egy sporteseményt különböző banner hirdetésekkel? Sejtettem, hogy nem tudod felidézni... De arra biztosan emlékszel, hogy mikor néztél meg egy filmet a Netflix-en, vagy egy téged érdeklő/szórakoztató YouTube videót. Jelen korunkban szinte mindent "streamelünk" legyen az zene, film, sőt Skype-on nézzük, hogyan főzi kedvenc gyerekkori ételünket a nagyi. 
 
Mi is az a streaming?

Röviden, egy a felhasználó által választott média lejátszása az interneten keresztül. Legfőbb előnye, hogy bármikor, bármit megnézhetünk. Ellentétben a TV-vel, ahol a csatorna, (illetve egy program-rendező) dönti el mindenki számára - feltehetően hetekkel előre, - hogy a kérdéses napon mit sugároznak, mit nézhet a néző egy bizonyos csatornán. A streaming platformokon mindenki kedvére választhat műsort (sorozatot, filmet, stb.), sőt, időkorlát nélkül, azaz amikor csak szeretné megnézheti.

A bőség zavara

Best Steaming Services 2020

Akárcsak a TV esetében, itt is számtalan streaming szolgáltató közül választhatunk, ám mindegyik egymással versenyez  a nézettségért (vagyis természetesen az előfizetésért), pl. különböző exkluzívnak (="csak náluk elérhetőnek") hirdetett sorozattal, filmmel. Így pedig máris szembesülünk azzal a problémával, hogy ha egy sorozat, amire kiváncsiak vagyunk, mondjuk csak a Netflixen érhető el havi 4000ft-os előfizetés után, egy másik pedig csak a HBO-n úgy szintén 4000ft-os előfizetéssel, akkor nincs más megoldásunk, mint mind a kettőre előfizetni. 8000 ft kimondva nem tűnik soknak, de ha csak 3-4 platformra fizetünk elő, már majdnem egy havi telefonszámla árát költöttük el csak arra, hogy este vacsora közben szórakoztathassuk magunkat. Közben biztosra veszem, hogy mindig lesznek újabb és újabb streaming szolgáltatások, amikre "kénytelenek" leszünk előfizetni, mert pl. azt az EGY(!) bizonyos filmet mindenképpen meg szeretnénk nézni, mert a barátunk említette, hogy "annyira jó, hogy egyszerűen kihagyhatatlan"....

Tehát a streaming egy technológiailag nagyon másféle szolgáltatás, mint a TV, aminek a legfőbb vonzereje az a korlátlan szabadság érzése, hogy mindenki saját vágya szerint, érheti el az őt érdeklő tartalmakat, de ennek sajnos (borsos) ára van. Tehát a legégetőbb kérdés mindenki számára az, hogy  havi szinten milyen összegben hajlandó áldozni egy-egy jó sorozat élményéért?

 


Lehetséges jövőkép...

A statisztikai adatok egyértelműen mutatják a TV-nézés visszaszorulását és a streaming előretörését. Mivel itt is a "profit mindenekfelett"-elv érvényesül, szinte biztos, hogy ebbe az irányba fog eltolódni az otthoni szórakoztatás.



Források:

Forbes

Gadget Book

Statista

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése