keresés

2021. február 15., hétfő

J. K. Rowling, a Twitter és a transzfóbia

A Harry Potter-könyvsorozat írója J.K. Rowling 2020 júniusának elején került tűz alá a Twitteren megosztott posztjai miatt, amelyekkel a transznemű közösséget támadta. Állásfoglalása miatt a Harry Potter-filmsorozat sztárjai, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és Eddie Redmayne mellett olyan más híresebb személyiségek is elítélték tweetjei miatt, mint Pete Davidson, vagy éppen Stephen King.

Új Harry Potter HBO sorozat?

2021 január végén került nyilvánosságra a hír, miszerint a Harry Potter-franchise egy új sorozatot kaphat az HBO Max égisze alatt. Az új sorozat hírére ismét előkerültek J. K. Rowling kompromittáló nézetei és megnyilvánulásai a transzneműekkel szemben.

J. K. Rowling Twitter botránya

Rowling 2020 júniusában osztott meg hivatalos Twitter-oldalán egy cikket a menstruációs higiénia és a menstruációs szegénységgel kapcsolatban, amelyet azért talált kifogásolhatónak, mert a címben a menstruálókat nem egyszerűen "nőként" nevezték meg, hanem, mint "emberek, akik menstruálnak", amelybe értelemszerűen beleszámították a nem-bináris indetitásúakat, illetve a transznemű férfiakat is, akik szintén menstruálnak. Bár már korábban is voltak transzneműek ellen irányult megnyilvánulásai, az igazi botrány ekkor robbant ki.

Néhány nappal később Rowling megosztott követőivel egy esszét, amelyben részletezi nézeteit. Ekkorra Rowling már maga is elmondta, hogy ő egy úgynevezett "trans-exclusionary radical feminist", mely mozgalom meggyőződése, hogy a feminizmus csak a "nőnek-született-nőket" kell, hogy érintse, és a transznemű nők szükségletei nem tartoznak a feminizmus kérdése alá. Esszéjében a transznemű nőket azzal vádolja, hogy csak szexuális fétisük miatt "öltöznek és viselkednek nőként", a fogalom, amelyet Rowling ezekkel a szavakkal körülírt valójában a "cross-dressing", ami abszolút nem egyenlő a transzneműséggel. Rowling emlegeti továbbá a cisznemű nőket ért bántalmazásokat, melyeknek transznemű nők az okozói, bár sem ehhez, sem ahhoz a kijelentéséhez, miszerint a transzneműség általában csak egy korszak egy fiatal életében, és a többségük később a detranzíciót választja, mert megbánta korábbi döntését (ez a valóságban körülbelül az esetek 2%-ában történik), nem csatol semmilyen tudományos kutatási eredményt, az ilyen felmérések jelentős része Rowling kijelentései ellen szólnak. Végső soron Rowling a transz-mozgalmakat támadja, mert szerinte a transznemű férfiak, ezeknek a fetisiszta mozgalmaknak az "áldozatai" és valójában ők még ugyanúgy nők, mint születésükkor, csak el vannak tévedve.

"Canceled"

Esszéjében emlegeti még a cancel culturet is, azonban érezhetően Rowlingot nem különösebben rázta meg a többszörös botrány, ugyanis 2020 végén jelent meg újabb, gyerekekenek szánt siker mesekönyve, Az Ickabog címmel, illetve szintén 2020 végén jelent meg álnéven írt krimije, a Troubled Blood, melynek központjában egy transzvesztita sorozatgyilkos áll, és az új Harry Potter-sorozat jogai is hozzá tartoznak, amely bár még csak az egyeztetés fázisában van, máris hatalmas hypenak örvendezhet és garantálható, hogy anyagilag sem fogja csődbe vinni az HBO-t.

 

Források, linkek:

A Complete Breakdown of the J.K. Rowling Transgender-Comments Controversy

Harry Potter-sorozatot gyárthat az HBO Max

J.K. Rowling - Twitter

My Response to JK Rowling - Maya Henry

J.K. Rowling Writes about Her Reasons for Speaking out on Sex and Gender Issues

Media's 'detransition' narrative is fueling misconceptions, trans advocates say

JK Rowling's new thriller takes No 1 spot amid transphobia row

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése