keresés

2021. február 23., kedd

Kérek egy jelszót a szívedhez!

Informatikai alapképzéseken és információbiztonsági gyorstalpalókon mindig a szánkba rágják, hogy jelszavaink védelme milyen fontos. Ne válasszunk könnyen kitalálható jelszavakat és ezeket az adatokat soha ne osszuk meg mással. Jelszavainkkal védjük privát adatainkat az ismeretlenekkel szemben. Párkapcsolatban megosszuk a másik féllel a jelszavainkat vagy tartsuk titokban?

Tanácsadók szerint nem ajánlott megosztani leveleinket és személyes beszélgetéseinket védő jelszavakat. Partnerünket és minket is megillet a magánélethez való jog, bizalmi kérdésekre pedig nem így szerezhetünk megnyugtató válaszokat.


A megosztás az intimitás jele is lehet


Egy 2020-as kutatásban megfigyelték, hogy a megosztási hajlandóság a koronavírus-járvány alatt tovább nőtt. Ennek részben az az oka, hogy a járvány az egész világot otthoni munkavégzésre kényszerítette, így bizonyos tevékenységek átkerültek az online térbe. Az ehhez szükséges szolgáltatásokat pedig könnyen kitalálható jelszavakkal védik.

A növekedés azonban elsősorban nem a munkahelyi, hanem a privát profilok megosztása terén jelentős, azon belül is a szórakoztató kategóriában. Ennek gyakran kényelmi okai vannak, főleg az együtt élőknél.

Párkapcsolatban a profilmegosztás az intimitás jele is lehet; nemcsak a partner lakásához kaphatunk kulcsot, hanem az általa használt szolgáltatásokhoz is. Hong szerint ez is a bizalom jele lehet – elvégre magánjellegű információt osztunk meg a másikkal.


De vajon megalapozott-e ez a bizalom?


A szolgáltatások nagy része alapvetően abból indul ki, hogy egy ember használja a szolgáltatást. Ha ugyanazt a jelszót használjuk több helyre, partnerünk meggondolatlansága kockázatot jelenthet privát adatainkra nézve. Mi történik, ha kapcsolatunk megszűnik ezzel a partnerrel? Úgy, mint a lakáskulcsot jelszavainkat is vissza kell kérnünk volt partnerünktől, de ez nem is olyan egyszerű. Na meg, ha a kapcsolat nem végződött szépen még nagyobb veszély fenyegetheti személyes adatainkat. Hasznos lehet ilyen esetben a jelszókezelő használata, ez lehetővé teszi, hogy kényelmesen lecseréljük az összes jelszavunkat. Legfontosabb az, hogy soha ne adjuk meg email-címünk jelszavát, mert azt elég macerás lecserélni.

Forráscikk:

https://qubit.hu/2020/12/08/kerek-egy-jelszot-a-szivedhez

Kép:

https://www.cartooncollections.com/directory/keyword/relationship_development


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése