keresés

2021. február 16., kedd

A világ már többet netezik mobilról, mint számítógépről

Napjainkban egyre többen használják az okostelefonokat mit a számítógépet. De vajon ez azt jelentheti, hogy a számítógépek háttérbe szorulnak? 

A Statcounter összesítése szerint 2016 karácsonya előtt egy héttel, egészen pontosan december 17-én helyet cserélt a számítógép és a mobil a netezésre használt eszközök listáján. Ez azt jelenti, hogy néhány napja a világ lakossága többet internetezik mobiltelefonról, mint számítógépről.

Ez persze nem adatforgalmat jelent, mert az még mindig sokkal-sokkal nagyobb számítógépen, hanem azt, hogy a Statcounter által vizsgált weboldal látogatottsága milyen forrásból érkezett.


A grafikonon látszik, hogy zöld függvény hogyan hagyta le decemberben a kéket. A hullámzást az okozza, hogy a munkahelyen számítógépet használók miatt a gépen netezők aránya mindig hétköznap a legnagyobb, míg hétvégente a mobilos fogalom ugrik meg. 2016 őszén következett be először, hogy hétvégén már a mobilos netezés volt a nagyobb, és onnantól megállíthatatlan az előretörés. A rekord karácsony második napja volt, amikor 58-36 volt a százalékos arány a mobilnet javára. A világ országai között azonban még mindig nagy az eltérés, fejlett országokban még mindig toronymagasan vezet a számítógép, míg Indiában vagy Kínában éppen fordított a helyzet.

Az Ön cégének weboldala mobilra optimalizált?

Már tíz éve mondják a marketing szakemberek, hogy a weboldalak látogatottságában jön a mobil, jön a mobil, de az a helyzet, hogy most már tényleg itt van: a netezők kétharmada már a mobil processzorokat izzasztja inkább az asztali gépek chipjei helyett, amikor netezik. Ráadásul a világátlag felett internetezünk: a 16 évesnél idősebbek 89 százaléka internetezik naponta, míg a világátlag 86 százalék. Mindez a Google megbízásából 63 ország 79 ezer lakosának megkérdezésével készített reprezentatív felmérésből derül ki.

Jóval többet netezik a magyar a világátlagnál:
Asabiny Miléva, a Google ügynökségi kapcsolatokért felelős menedzsere a 2017-es mobil-, és internet használati felmérés adatairól kiemelte:

" A magyarok 81 százaléka - globálisan 77 százaléka - használja az internetet magáncélra. A 16 évesnél idősebbek 89 százaléka internetezik naponta, míg a világátlag 86 százalék. A globálisan mért 39, illetve 22 százalékhoz képest a 45 évesnél idősebb magyarok 28 százaléka, a 54 felettieknek pedig közel fele napi szinten internetezik, ismertette. Ez egyébként összhangban van a NMHH hasonló mérésével is: szerintünk a év felettiek 44 százaléka használja napi szinten az internetet."

A kutatásból kiderült az is, hogy az internethasználat mobilközpontúvá vált:

" A magy felhasználók 34 százaléka internetezik inkább asztali számítógépen, míg kétharmaduknál inkább az okostelefonok dominálnak. A világátlagot tekintve 20 százalék választja inkább az asztali számítógépet, és 72 százalék az okos-eszközöket.
"

Asabiny Miléva hozzátette:

" A magyarok átlagosan 2,5 csatlakoztatott eszközön használják az internetet, 68 százalékuk ezeket párhuzamosan használja, ez egybevág a globális trendekkel. A 16 évesnél idősebb magyarok 65 százaléka rendelkezik okostelefonnal, míg 2013-ban csak 34 százalékuknak volt ilyen eszköze - mutatott rá. A mobilnet minden korosztály számára vonzó, az internetezők közül az 55 év felettiek 42 százaléka, a 45-54 közöttiek 55 százaléka internetezik mobilon."

Kitért arra: "A mobilozók számára kiemelkedően fontos a gyorsaság, a felmérés szerint a mobilról érkező látogatások 53 százaléka megszakad, mert az adott oldal 3 másodpercnél lassabban töltődik be. Minden második mobilnetező 2 másodperces oldalbetöltést várna el, valamint a megkérdezettek 46 százaléka azt mondta, hogy mobilon való internetezés során lassú oldalbetöltés a legbosszantóbb - mondta Asabiny Miléva. Egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a Google Test My Site szolgáltatása az oldalletöltés sebességéről ingyenes visszajelzést ad."

Források, linkek:

A világ már többet netezik mobilról, mint számítógépről

Már többet netezünk, mobilról, mint számítógépről

Az Ön cégének weboldala mobilra optimalizált? Nagy baj, ha nem!

Jóval többet netezik a magyar a világátlagnál

Máshogy internetezünk okostelefonon mint számítógépen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése