keresés

2021. február 16., kedd

A karantén alatt is szárnyal a Netflix

A világ legnagyobb
SVOD-szolgáltatóvá nőtte ki magát a Netflix, mely a koronavírus ideje alatt
még jobban népszerűvé vált. Ezáltal új mozifilmek és sorozatok gyártására is képes már önerőből
Napjainkban a vírus okozta korlátozások miatt az emberek lakásaikban kényszerülnek tölteni estéiket. Sokan olvasással vagy sorozatnézéssel töltik ezt az időt. Ennek is köszönhető, hogy a Netflix előfizetőinek száma növekvő tendenciát produkál.


Mi is az a Netflix
Ha valaki eddig még nem találkozott vele akkor ez egy amerikai médiaszolgáltató és produkciós vállalat, amelyet Reed Hastings és Marc Randolph alapított 1997-ben eleinte DVD kölcsönzésből élt. Napjainkban a cég elsődleges szolgáltatása (javarészt online streaming útján), emellett saját gyártású tartalmakat is készítenek. Világszerte elérhető, kivéve például Kínában.

Tőzsdezárást követő hírek

A cég által közzétett tavalyi negyedik negyedéves üzleti jelentéséből kiderült, hogy az előfizetők száma tavaly év végére több mint 200 millió fő fölé emelkedett. Ezáltal is vált képessé a felvételek és különböző tartalmak gyártására saját forrásokból.
A drága és exkluzív sorozatok előfizetéséhez szükséges összeget gyakran nem fedezi az előfizetők által befolyó összeg. Így sokáig hitelből finanszírozhatóak ezek, nem termelnek nyereséget. Ezért  is nagy lépés a Netflix számára, hogy adósságát nem kell tovább növelnie. Az új előfizetők nagy része már nem Észak-Amerikából származik, így a tartalmak lokalizálására és a lokális tartalmak előállítására is többet fog áldozni a cég.
2020-ban 6.64 milliárd dollár bevétel termelődött az előző évi 5,47 milliárd dollárhoz képest, a nettó profit ugyanakkor csökkent, de nem számottevően.

Netflix függőség

Hivatalosan még nem számít  betegségnek, de többeket érintő probléma. Egyre több ember szájából hangzik el ez a mondat: "csak még egy részt...". A Netflix célja is ez, hogy minél többen egyre többet a tévé előtt üljenek és a sorozatokat nézzék, ha egyet befejeznek már ajánlja is az újakat és magától játssza le az előzeteseket. 
"A Netflix vezetője Reed Hastings azt nyilatkozta, jelenleg a legnagyobb versenytársuk az alvás - ugyanis csak ez állítja meg az embereket a sorozatok nézésében."
Mivel egy rész mindig feszültséggel ér véget, így az érdeklődést folyamatosan fenn tartja. "Ez a folyamatos feszültség-feloldás kör pedig mindig újrakezdődik, így alakulhat ki a klasszikus függőség."
Sokan a stressz levezetése okán vagy unalomból, problémák elől menekülés gyanánt néz sorozatokat, hogy elterelje a figyelmét, és kikapcsolódhasson. De ennek negatív következményei lehetnek, legfőképpen, hogy a felmerülő problémákat még nehezebben tudja majd megoldani, illetve kevés mozgás elhízáshoz is vezethet. Digitális függőség is kialakulhat. Ezek a dolgok mind azt segítik elő, hogy a Netflix egyre népszerűbb legyen és több bevételt termeljen évente.
Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése