keresés

2021. február 12., péntek

A dezinformáció évszázada

 

Napjainkban egyre nagyobb problémát jelent a dezinformáció és a fake news jelenléte a   mindennapi életben. Egyre nehezebb megmondani, hogy az  interneten fellelt információ valós-e, sőt, gyakran egymásnak ellentmondó szövegekkel találkozunk.

 


De mi az a dezinformáció?

A dezinformáció jelentése félretájékoztatás. Olyan szándékosan létrehozott, megtévesztő, félrevezető információt értünk alatta, amit nyereségvágyból vagy szándékos károkozás céljából igaz információként próbálnak elfogadtatni.
Ugyanilyen vagy alig eltérő jelentésben használt kifejezések még a hazugság, hoax, félretájékoztatás, félrevezetés, tévinformáció és az álinformáció.

A Trump-ügy

 Az orosz titkosszolgálat mindig is nagyon hatékonyan működött, erre jó példa a Cion böcseinek jegyzőkönyve című antiszemita hamisítvány, ami azóta is terjed az interneten és azon kívül.

2016-ban az amerikai elnökválasztáson Trump győzelmét részben a beavatkozó orosz hekkereknek tulajdonították, akik többek között Hillary Clinton e-mailjeinek kiszivárogtatása mögött álltak, valamint a facebookon keresztül való hirdetések és posztok tömeges befolyásolást fejtettek ki. De említésre méltó az úgynevezett Szentpétervári Trollgyár is, mely tüntetéseket is képes volt szervezni.
Komoly vizsgálódásokat indított az amerikai kormány az ügy kivizsgálására, valamint egy szenátusi meghallgatást is, ahova Thomas Rid nemzetbiztonsági és biztonságtechnológiai szakértőt is meghívták.

Rid könyvet is írt Active Measures: The Secret History of Disinformation and Political Warfare (Aktív intézkedések: A dezinformáció és a politikai hadviselés titkos története) címen, amiben rámutat, hogy ezek a befolyásolási technikák sokkal régebbre nyúlnak vissza, mint gondolnánk.

Mennyire sikeres egy befolyásolási kísérlet?

Megállapítható-e, hogy mekkora hatása volt egy dezinformációs kampánynak? Mérőszámok hiányában erre nincsen lehetőség. Bár számokkal kifejezhető, hogy pl. mennyi kamuoldalt üzemeltetett az orosz trollgyár, azt semmiképpen sem lehet megmondani, ez hány emberre volt valódi hatással. De ahogy Thomas Rid fogalmaz:

"Ha a célba vett csoport azt gondolja, hogy egy dezinformációs kampány hatalmas siker volt, akkor az hatalmas siker volt”

 

Források:

Cion bölcseinek jegyzőkönyve wikipéda

A dezinformáció évszázada

Befolyásolás számokban 

Szentpétervári Trollgyár

Krekó Péter: Tömegparanoia. Budapest, Athenaeum, 2018. 264 p.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése