keresés

2021. február 16., kedd

Egyik kutya, másik e-b, avagy Spot kalandjai

Megérkezett Magyarországra a Boston Dynamics robotikus kutyája, ami jelen egyedi,prototípus állapotában, inkább felfogható egy imádkozó sáskának, pláne ha azt vesszük, hogy jelenleg csak Alíz, az Alza.hu által szerzett zöld Spot egyetlen példányáról van szó itthon. De róla mindenhol. 


De miért is van jelentősége ennek az eseménynek? Mit tudhat majd, pár év/évtízed múlva? Fenyeget-e minket veszély a létezésével? 

Merülhetnek fel a kérdések sokakban. Ez attól függ mire és hogyan fogják majd használni  az eszközt, mert alapvetően erről van szó. 

Irányvonalak vannak ugyan(pl. olaj és gázüzemek felderítése, elektromos és radioaktív területek vizsgálata, épületszerkezet digitalizálás,bányászati területek vizsgálata), de mindez igazán akkor lesz majd érdekes ha fejlődni, domesztikálódni fog Spot és/vagy utódjai.

A Boston Dynamics egy amerikai, robotikával foglalkozó eszköz és szoftverfejlesztő cég, akik innovatív és különleges megoldásaikkal váltak híressé, immár igen hosszú és rögös utat bejárva. Érdeklődött irántuk a Google, a SoftBank is, végül 2020-ban a Hyundai berkeiben végezhették és végezhetik mai napig is fejlesztéseiket.

Az első prototípusuk, a BigDog 2004-ben látta meg a nagyvilágot s azóta mind a fejlesztés, mind a fejlődés szemmel látható jeleit figyelhették azok, akik követik a tevékenységüket.

Ezt követte rengeteg különböző képességű és kinézetű prototípus pl.
Rhex (2007) 
Wildcat(2011)
Mára viszont, megjelentek olyan gépek is, amit a konzumerek(jelen esetben inkább ipari területen dolgozók, befektetők) is maguknak érezhetnek, ha szükségük és anyagi lehetőségük van rá. 
Másnak viszont, jelenleg nincs nagyon értelme beruházni egy ilyenre vagy hasonlóra.

Többek között azért sem, mert például Spot, a mesterséges intelligenciáján, programozhatóságán és szenzorain felül nem nyújt nagyon még többet egy mezei halandó számára.
Nem kifejezetten bír el nagy súlyt(max. 14 kg-ot), igen lassú(max. 6 km/h-val képes menni), nem alkalmazható extrém hőkörülmények között( kb. -10-től - +40 °C-ig), rövid ideig bírja az akkumulátora (max. 90 percig, alacsony terhelés alatt), viszont legalább képes kibírni az esőt, a mérges gázokat és a radioaktív sugárzást.

Viszont ettől függetlenül, egy igazán előremutató és már-már lenyűgöző teremtményről van szó, ha mondhatjuk ezt.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése