keresés

2022. április 1., péntek

Napelemekkel a vízért, avagy a környezetvédelmi non plus ultra

A hangzatos cím, egy egészen egyszerű megoldást takar, ám nagyszerűsége éppen ebben az egyszerűségben rejlik. Nem korszakalkotó, vagy világmegváltó újításról van szó, mindössze a meglévő technológia leleményes felhasználásáról, különböző problémák kombinálásával.


Klímaváltozás, mint alapprobléma

Az elmúlt néhány évben rengeteget hallhattunk a globális felmelegedésről, illetve a klímaváltozásról. Jelenleg az egyik legnagyobb kihívás ennek a folyamatnak a lassítása, megállítása. Sok egyéb tényező mellett, az emberi tevékenység van a legpusztítóbb hatással Földünkre, ebből is kiemelendő a fosszilis tüzelő anyagok használata. A fosszilis anyagok helyett szerencsére egyre gyakrabban hallani a megújuló energiaforrásokról. Ezeknek már számos alternatívája elérhető, és a helyi adottságoknak megfelelően mindenhol tudnak választani egy kedvezőbb energiaforrást, amely sokkal kevésbé terheli meg a környezetünket.

Elképesztő mennyiségű információ áll rendelkezésünkre, mégis lassan halad a folyamat. Napról napra újabb és újabb technológiai innovációk látnak napvilágot, ám ezek integrálása a mindennapi életünkbe sok esetben nehéznek, és igencsak költségesnek bizonyul. A napelemek használata már régóta elérhető lakossági felhasználásra is, nem beszélve a napelem-parkokról. Népszerűségét mutatja, hogy még mindig folyamatosan fejlődő területről van szó, és míg a napelemek hatékonysága egyre nő, a méretük csökken.

Csökkenő vízkészletek

Jelentős problémát okoz továbbá a vízkészlettel való gazdálkodás. Ugyan Földünk kétharmadát víz borítja, ám ennek mindössze 3 %-a édesvíz, és ennek is csupán 1%-a érhető el a Föld teljes, és folyamatosan növekvő népességének, pedig a víz létünk egyik alapfeltétele. A rossz vízgazdálkodás, túlzott vízfogyasztás, valamint a folyamatosan növekvő populáció mellett a felmelegedés is rossz hatással van a vízkészletekre, hiszen a túlzott meleg, párologtatás formájában csökkenti az elérhető mennyiséget, sok helyen szárazságot hagyva maga után.

A Nexus projekt 

A Nexus projekt a fent említett problémákra egyszerre nyújt kiváló megoldást. A tervek szerint a csatornarendszerek fölé telepítenek napelemrendszert Kaliforniában, amely egy helyi szolgáltató cég, a Turlock Irrigation District (TID) által kerül megvalósításra. A kaliforniai csatornarendszer hossza 643 kilométer, és ez biztosítja, hogy a környező területekre eljusson a víz, amelyet többek között önözésre használnak. Jelenleg ez csak komoly veszteségekkel valósítható meg, hiszen a forróság miatt a víz jelentős része elpárolog.

  
A Nexus projekt mintegy 20 millió dolláros állami támogatással  valósulhat meg, és várhatóan évi 238 480 942 392 liter vizet lehet megmenteni vele. Ez a mennyiségelég lenne 2 millió ember vízszükségletének fedezésére, vagy 50 000 hektár termőterület öntözésére.



"Kaliforniában egyébként 9 millió hektár termőterület van, így ez sem feltétlenül jelent csodaszert a problémák megoldására, de azért egy igen hatékony előrelépés." - írja a HVG. Ugyanakkor kiemelendő, hogy a beruházás mindössze két rövid csatorna szakaszon működne, és így is elegendő energiát termelne akár 100 000 háztartás számára.További különlegessége a projektnek, hogy a különböző rendszerek oda-vissza hatékonyan támogatják egymást, tehát miközben a napelemek segítenek megakadályozni a víz elpárolgását, közben a víz hűti a napelemeket, melyeknek így javul a teljesítményük.



Forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése