keresés

2013. október 28., hétfő

A német kancellárt is lehallgatta az USA

Újabb fejezetéhez érkezett a lehallgatási botrány, miután kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatok Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját is megfigyelték. A Der Spiegel című német lap az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA titkos adattárából származó – Edward Snowden által kiszivárogtatott – dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a német kormányfő mobiltelefonja 2002 óta szerepelt az NSA felderítési célpontjainak listáján, amely még 2013 júniusában, Barack Obama berlini látogatása előtt néhány héttel is érvényes volt.
A német kancellár október 23-án felhívta az amerikai elnököt, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés. Obama biztosította Merkelt, hogy az Egyesült Államok nem figyeli meg kommunikációját, és a jövőben sem tesz ilyet. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e.
A Bild am Sonntag című vasárnapi lap az NSA egy magas rangú vezetőjére hivatkozva azt írta: Obama hazudott Merkelnek, amikor tagadta, hogy tudott volna a lehallgatásáról. A lap szerint 2010-ben Keith Alexander igazgató tájékoztatta a műveletről az elnököt, akinek nem volt kifogása ellene. Később a Fehér Ház még külön rendelt is egy összeállítást Merkelről, mert Obama nem bízott meg a kancellárban. A Bild szerint az NSA szakértői Merkel különleges biztonsági szoftverrel felszerelt hivatali mobiljához és pártelnökként használt készülékéhez is hozzáfértek, elolvashatták üzeneteit és meghallgathatták beszélgetéseit, csak a hivatali vezetékes telefonját nem tudták lehallgatni.
A Spiegel információi alapján az NSA nemcsak Merkel telefonjait ellenőrizte, hanem a teljes  kormányzati negyedet lehallgatta a berlini amerikai nagykövetség 2008-ban átadott épületéből. Ezzel a megfigyelési ügy olyan stádiumba lépett, amely már komolyan veszélyezteti a transzatlanti partnerséget – értékelt a német lap.
Az NSA-botrány legújabb fejleményei: október 23-i, október 26-i, október 27-i és október 28-i hírekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése