keresés

2013. október 22., kedd

Álomfizetés fájlmegosztással

2012. január 19-én, a Megaupload leállításával egy korszak lezárult. Fájlfeltöltésből többé már nem lehet megélni. De hogyan működött ez a rendszer

2011-ben a fájlmegosztók még azért versengtek, hogy hozzájuk töltésék fel a felhasználók a fájliakt. Ehhez megpróbáltak minél több mindent bevetni. A Megaupload 1 millió letöltés után ezer dollár készpénzt adott. Mivel ez egy átlagembernek elérhetetlen volt megjelentek más oldalak is, akik már ezer letöltés után fizettek. Kezdetben 15 dollárt, majd később már 40 dollárt is. Sőt, ha valaki meghívta ismerősét az oldalra, akkor az ismerőse által keresett összegnek akár a 20%-át is pluszba megkapta. Ezer letöltést pedig még egy hobbi zenész is összehozott legális úton egy hónap alatt.

De ez miért érte meg az oldal üzemeltetőjének?
Az oldalra bárki, bármit feltölthetett. De letölteni csak bizonyos méretű fájlt és azt is csak nagyon lassan lehetett. De ha előfizettünk kb. 10 dollárért prémiumszolgáltatásra egy hónapra, akkor korlátlanul lehetett letölteni. Ezen kívül az oldalak tele voltak reklámokkal, hogy biztosan megtérüljön az üzemeltetőnek a befektetett pénz.

Mi okozta a vesztüket?
A rendszer egyértelműen az illegális fájlmegosztásra buzdította az embereket. A Megaupload bezárása után, a többi fájlmegosztó attól félve, hogy őket is bezárják pénzüket kimentve felszámolták magukat.

Mennyit lehetett így keresni?
Gondoljunk csak bele! A mai legnagyobb hazai torrent oldalakon egy népszerű sorozatot hányan töltenek le csak egyetlen nap alatt? Több ezren. És egy angol nyelvű filmet?
 


Napi bevétele egy felhasználónak fájlfeltöltésből. (Hotfile)

 Heti bevétele egy felhasználónak fájlfeltöltésből. (Filesonic)


Források:
nationalpost.com
geekadda.com
hvg.hu
torrentfreak.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése