keresés

2013. október 27., vasárnap

Hogy szalasszuk magunk után az NSA-t?

Míg sokan próbálnak elbújni az NSA elől, egy amerikai művész olyan Gmail-kiegészítőt készített, ami gyanús szöveget generál az emailjeink végére, hogy mindenképp lecsapjanak rájuk a titkosszolgálatok – írja az Atlantic.
Ben Gossert művészként az foglalkoztatja, hogy a szoftverek milyen hatással vannak a mindennapi életre. Az NSA-botrány után állt elő a ScareMail-lel, amit direkt úgy tervezett, hogy fennakadjanak a titkosszolgálati szűrőkön.
Az NSA egyik módszere az, hogy előre meghatározott kifejezéseket (szelektorokat) keres a megfigyelt email-forgalomban.A ScareMail célja, hogy felborítsa az NSA megfigyelési munkáját. Eleve tűt keresnek a szénakazalban, és ha telerakjuk az emaileket ijesztő szavakkal, kilátástalan lesz a munkájuk, mert az a keresés, ami mindent kidob, pont olyan, mint az, ami semmit.
Ahhoz, hogy valaki bohócot csináljon az NSA-ből, pontosan tudni kéne, hogy hogyan működik. Mivel a rendszer működése csak nagy vonalakban ismert a Wall Street Journal szerint az NSA az amerikai internetforgalom 75 százalékát éri el, hogy ebből pontosan mennyit tárol, nem ismert. 
Gosser természetesen nem ismeri az NSA által szűrt keresőkifejezéseket, ezért az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security, DHS) közösségi oldalakon használt keresőkifejezéseit vette alapul. Ezek között szerepel az al-Kaida és más terrorszervezetek neve is, de olyan általánosan használt , sokszor többértelmű szavak is, mint a létesítmény, vagy az „összeesküvést sző″ jelentésű plot is, melynek további jelentései (a teljesség igénye nélkül): ábrázol, tervez, sőt főnévként tervrajz, parcella, cselekmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése