keresés

2015. október 13., kedd

A Szilícium-völgy új kedvence: olaj és gáz

A technológiai befektetők általában nem arról híresek, hogy a fosszilis üzemanyagokat támogatnák. Épp ellenkezőleg: a napenergiát, illetve egyéb környezetbarát megoldásokat szokásuk preferálni. Ennek ellenére idén 115 millió amerikai dollárnyi támogatásban részesültek a különböző olaj-, és gázipari startupok és egyéb fejlesztések.

Peter Thiel, a Founders Fund egyik alapítója és a Facebook egyik első támogatója, akár a jelenlegi trendekkel is szembemenve se fél kockáztatni. Még a mai alacsony olajárak ellenére is 7 millió dollárnyi befektetéssel támogatta a RunTitle-t, egy startupot, mely kitermelési jogokról és földtulajdonokról szolgáltat könnyen kereshető és elemezhető adatokat, kiküszöbölve a különböző ehhez amúgy szükséges szakemberek felbérlését.

Mégse olyan vakmerő?

„A valóság az, hogy a fosszilis energiahordozók még évekig meghatározó energiaforrások lesznek, nagyon kevés a termelésben az innováció” – Mondta Geoff Lewis, a Founders Fund egyik partnere, aki a RunTitle befektetését vezeti.

A San Franciscó-i székhelyű társaság továbbá finanszírozta még a Tachyus-t, mely eszközöket árul az olajtermelés adatelemzéssel való optimalizálásához, a RigUp-ot, mely egy piactér olajtermelő szolgáltatásoknak, illetve a Modumetal-t, mely anyagokat árul az iparágnak. Ezen felül a Founders Fun szintén ott áll nukleáris technológiák és tiszta energiával foglalkozó cégek mögött is, de sokrétűsége révén az évek során rengeteg területen fektetett be forradalmi technológiákba.

Közelgő változás?

Fotolia/TebNad
Míg ebben az évben a szektoron belül 20 különböző üzleten keresztül 115 millió dollárt fektettek be, ez meglehetősen változó az évek során: 2014-ben 246 millió dollár, viszont 2013-ban szintén "csak" 125 millió dollár.

A legnagyobb támogatást idén a Seven Lake Technologies kapta, 20 millió dollárral, a befektetést a Carrick Capital Partners nyújtotta. A cég olajmezők számára szolgáltat analítikus eszközöket.

A RunTitle még további 1 millió dollár támogatást tervez bevonni, és a vezérigazgató, Reid Calhoon úgy nyilatkozott, hogy a gáz- és olajszektor az egyik utolsó ipari óriás, mely még nem volt alapjaiban felbolygatva.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése