keresés

2015. október 17., szombat

Könyvtári e-haszonkölcsönzés - Lehetséges-e vagy sem?

A francia professzor, Severine Dusollier tanulmányában fejti ki, hogy ha lehetséges az e-haszonkölcsönzés bevezetése, mik lennének a feltételei a könyvtárak számára. A tanulmányt az online JIPITEC folyóirat közölte, mely a Triaille elemzés keretein belül jelent meg.


A leglényegesebb: a szabályozás

A cikk először a haszonkölcsönzés jelenlegi helyzetét és jogi szabályozását írja le, majd erre építkezve mutatja be az általános gyakorlatát, mely a "kiadók és a könyvtárak aggregátor-szolgáltatók közbeékelésével megvalósuló engedélyezési szisztémáján alapul". Főleg az Egyesült Államokban látszik kitisztulni a könyvtárak választási lehetőségei.

A fontosabb kérdés, melyet kifejt a tanulmány, hogy milyen uniós szabályozási alternatívák lehetségesek. Szóba jön a Bérlet-irányelv, azonban ez ellen a gyakorlati élet szól, valamint a háromlépcsős teszt is kérdéses.

A cikk szerzője igazolja, hogy "az e-haszonkölcsönzés társadalmilag miért volna indokolt szolgáltatás", valamint hogy a "szerződéses gyakorlat miért nem tekinthető tökéletesnek, s hogy épp ezért milyen lehetőségek adottak még egy kivétel bevezetésére".


Dusollier háromlépcsős-tesztje

A három lépcsőből az elsőt, mely a szűken meghatározott normáról szól, Dusollier össztársadalmi okokból megalapozottnak látja, valamint a harmadik lépcső esetében sem lát akadályokat.

A második lépcső a korlátozás miatt létrejövő, a mű hasznosítására gyakorolt káros hatásait vizsgálja. Itt arra kell figyelni, hogy az e-könyvek értékesítésével tud-e majd versenyezni az e-haszonkölcsönzés. És az eredmény az, hogy ha a könyvtárak korlátozás nélkül adnak ki e-könyveket, az problémákat szülhet. Így a szerző szerint fontos kevésbé vonzóvá tenni az e-haszonkölcsönzést, ezért megszorításokat javasol, többek között a korlátozott hozzáférést az egyes példányokhoz, mesterséges minőségromlást a digitális művek esetében, meghatározott időben történő rendelkezésre bocsátást, valamint a DRM alkalmazását említi.


Hogy ezekből a javaslatokból mik és mennyire fognak megvalósulni, azt kíváncsian várjuk, mindenesetre a felhasználók már a DRM alkalmazásával sem túl elégedettek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése