keresés

2015. október 12., hétfő

Szorul a hurok Kínában

  

  Már 2000-es évek elején hoztak rendeleteket Kínában az internetes információáramlás szabályozására. Mára már törvények szabják meg illetve korlátozzák az internet használatot, amik megszegése szigorú büntetéseket von maga után.

 Ezeknek egy része ugyan már korábban is létezett, mint például a kötelező szűrése a nyugati hírportáloknak, mégis az állam most érezte elérkezettnek, hogy még szigorúbb korlátok közé zárja az internethasználatot, ezeknek célja első sorban az ideológia védelme.  A törvények megszegése súlyos büntetéseket von maga után, például: az internetes cégeknek 60 nap áll a rendelkezésükre, hogy felkeressék az Információipari Minisztériumot és bemutassák a működési engedélyüket. Ellenkező esetben ezek a cégek felszámolásra kerülnek.

2005-ben mégis hiba csúszott a rendszerbe. A hatóságok mindent megettek, hogy ne lehessen semmilyen információhoz sem jutni a Japán ellen való tüntetésekről, felügyeltek különböző híroldalakat vagy megtekintésük csak jelszóval lehetséges, mégis sikerült különböző blog felületeken megszervezni a tüntetéseket. De mivel a legtöbb felület üzemeltető szervere külföldi, így kénytelen volt a kormány tehetetlenül végignézni. Illetve a telefonos kommunikációnak is nagy szerep jutott a szervezkedések során, ami ellen szintén nem tudtak fellépni, hiába voltak erre próbálkozások.
"Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy a kínai "Nagy Tűzfal" üzemeltetői hosszútávon hiába próbálják meg cenzúrázni a világhálót."
Forrás: Index
            Sg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése