keresés

2015. október 6., kedd

Győr és Debrecen már okos városok



A világon egyre több okos város születik, amely köszönhető a smart fejlesztéseknek. Az okos városok feladata, minimális erőforrás felhasználással , maximális hatékonysággal biztosítanak minőségi, innovatív megoldásokat. Egyre több nagyvárosunk zárkózik fel ezen a területen.

Debrecen okos várossá fejlődik

„ A város élhetőbb és gazdagabb lehet, ha mindenki kapcsolódik mindenkivel.”


A Tudás-park Projekt keretében rendezett konferencián elhangzott, hogy Debrecen felzárkózáshoz szükségesek az elektronikus eszközök használatára épülő, többnyire internet alapú, interaktív elemeket is tartalmazó digitális szolgáltatások álljanak a lakosság rendelkezésére, amelyek megkönnyítik az életet, lehetővé teszik a gyors tájékozódást, gyorsítják az ügyintézést, energiatakarékosabbá, „zöldebbé” teszik a várost. Ennek a megvalósulásához szükséges, hogy a lakosság, az üzleti élet szereplői és az önkormányzat szervei rendelkezzenek digitális írástudással, aminek következtében képesek lesznek használni az okos eszközöket.

Smart parking és realtime táblák

Olyan okos szolgáltatásokat szeretnének, mint a smart parking: Egy olyan alkalmazás, amely számlálja az egész városban levő parkoló helyek számát és egy kijelző segítségével mutatja mennyi szabad hely van és melyik parkolóban. Továbbá ilyen smart megoldás a már Budapesten bevált realtime táblák, amelyek mutatják, hogy a tömegközlekedési eszközök mikor érkeznek a megállóhelyhez.


Mindenki kapcsolódik mindenkivel

Gulyás Ákos, a Mobilix Kft tulajdonosa arra világított rá, hogy a Smart City egyik leglényegesebb jellemzője, hogy mindenki kapcsolódik mindenkivel. Ehhez viszont komoly technikai háttérre van szükség. Az optikai kábelhálózatot 2005-ben kiépítették, a szolgáltatók biztosítják a 4G rendszert, fejlődik a WFI kiépítettség is. Az adatokat tároló és feldolgozó rendszer még hiányzik.

Győr az okos városok sorában


A legmodernebb “smart city” projektek Magyarországon Győrben jelennek meg a legszínesebb kínálatban.”


2013-ban megszületett az önkormányzati döntés, mi szerint Győr is bővíti majd a magyarországi okosvárosok táborát. Az E.ON Hungária Zrt. a partner a fejlesztések kivitelezésében.




A fejlesztések: okos közvilágítás, napelemek

150 lámpatest hosszan kiépült az okos közvilágítás és épület tetejére okos napelem került. Az Aqua Sportközpontban olyan energiamenedzsment fejlesztést vittek végbe, aminek köszönhetően kiküszöbölhető a pazarlás.
Októbertől a lakosság használhatja a Városszervíz mobilalkalmazást, amelynek köszönhetően akár útközben bejelenthetik a szolgáltatónak az észlelt hibákat.
Lehetőséget biztosítanak az elektromos autók töltésére, két újabb töltőállomás is a lakosság rendelkezésére állt.
A Városindex rendszer pedig mutatja, Győr hol jár az okosvárossá válás útján és jelzi a még szükséges fejlesztéseket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése