keresés

2015. október 30., péntek

Zaklatás a képernyőn keresztül

Az ifjaké a világ, és az ő valóságuk mára már az internettel azonos. Nemzetközi szinten igaz, hogy a fiatalok egyre kevesebbet használnak hagyományos médiaforrásokat, és egyre több időt töltenek a telefonjuk nyomkodásával. Saját kis szerkezetük van a világháló eléréséhez, így egyre kisebb a lehetőség az ellenőrzésre, a különböző veszélyek elleni védelemre. Szülők, tanárok, felnőttek. Ki a legalkalmasabb arra, hogy a beleszületett generációt felkészítse az internet megfelelő használatára? Hogy végül csak felhasználók legyenek, ne pedig sérültek vagy sérelmezők?

Az ismeretlen ismerős
Az internetes zaklatás ma már nem távoli fogalom. A digitális forradalom teljes mértékben átalakította a gyermekek életét is, így a fiatalok - akik ezáltal könnyen befolyásolhatóak - rendkívüli mértékben ki vannak téve a háló által generált veszélyeknek. Az internet- és a digitalizáció elterjedésével a számos előny mellett, új és egyre kockázatosabb veszélyforrások is leselkednek a gyermekekre. Ilyen például a cyberbullying is, mely a zaklatás egy új formájával ajándékozta meg a társadalmat. Tipikusan új generációs veszély ez, bár hangsúlyozni kell, hogy bullying mindig is volt, nem a média hozta létre. „Az egyediségét az adja, hogy folyamatosan tart, permanens és mindenféle helyváltoztatástól függetlenül eléri az alanyt." Vélemények szerint ezt nem foghatjuk csak a technológiára, hiszen „mindennek van veszélye, ami az élettel kapcsolatos”.

A hibás ÉN vagyok?
A másik megalázásának csak a képzelet szabhat határt, és a képernyő előtt ülve - az identitás védettségéből kifolyólag - a sértő fél semmitől nem riad vissza. A legtöbb támadás a fiatalokat érint, így felmerül a kérdés: kit terhel a felelősség? A felnőtt elsődleges feladata, hogy megtanítsa a gyerekeket a médiafogyasztás szabályozására. De egy kutatásban a gyerekek válaszából az derült ki, hogy a szülők nem a megfelelően járnak el, mert a tevékenység nagy részét nem tudják nyomon követni - és így kontrollálni azt -, mert a szükséges technikai tudásuk nincs meg hozzá. Általános tévedés, hogy jellemzően a felnőtt segít eligazodni a gyermeknek ebben a világban. Ez fordítva van, a beleszületett generáció segíti az "öregek" táborát a számítástechnika területén. Az sem megoldás, hogy a szülők időben határozzák meg a gyermek számítógép előtt töltött idejét, és nem veszik figyelembe, hogy itt nem a gépen való tevékenység a lényeg, hanem az általa elérhető tartalom.

Figyelemfelhívás
Adatvédelem Nemzetközi napja (január 28.)
Egy friss kutatás szerint a 10-18 évesek harmadát zaklatták már különböző online felületeken, Magyarországon ez minden tizedik gyereket érint. A gyerekeknek lehetőségük van különböző módokon - szakszerű és anonim - segítséget kérni (HelpAPP). Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közösen hívja fel a figyelmet a gyerekeket érő online zaklatásokra, hogy ne csak az érintettek, hanem mindenki képben legyen. A NAIH 2013-ban elindított Kulcs a net világához elnevezésű kampánya pedig a gyermekek internethasználatával kapcsolatos adatvédelmi kérdésekre hívják fel a figyelmet és ad jogi alapú tájékoztatást. Az internetes zaklatás létező probléma, megelőzése és kezelése akár életeket is menthet. Ezért is fontos feladatunk, hogy összefogjunk ellene mind felhasználóként, mind pedig felnőttként és szülőként egyaránt.

Felhasznált források:
A közösségi média instant kávé - media20.blog.hu
Minden harmadik gyerek - hu.socialdaily.com
Cyberbullying - mipszi.hu
A zaklatás modern formája - internetszemle.blogspot.hu

További hírek:
Hamis Facebook-profil miatt - hvg.hu
Miért írják neki? - hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése