keresés

2015. október 19., hétfő

Visszaélhetnek adatainkkal?

A Facebook az egyik legjobb online közösségi háló ismerkedés szempontjából. A fő erőssége, hogy bármit egyből megoszthatsz ismerőseiddel és szeretteiddel, de ennek a megosztásnak lehetnek hátulütői is. Van néhány dolog aminek a megosztását célszerű elkerülni az interneten.
Az első olyan dolog amit ne adj meg vagy rejtsd el az a telefonszám. A telefonszámmal sokan visszaélhetnek, köztük tréfás telefonhívók, zaklatók, szélhámosok vagy akár személyiségtolvajok is.Akár a fekete piacon is eltudnák ezeket adni. A számot pár kattintással eltüntethetjük az adatmódosítás: elérhetőség és alapadatok fülnél. 


Lakhelyet keresel?

A második adat amit kerülj el a közösségi hálón az a lakhelyed címe. Akár egy nyaraláson készült kép vagy egy új autóról feltett fotó legyen az, ezekkel a dolgokkal vigyázni kell ha a lakhelyünk fel van tüntetve a Facebookon. Gondoljátok csak el mihez kezdhetne ezzel az adattal egy tolvaj vagy betörő. Ezt is az adatmódosítás: elérhetőség és alapadatok fülnél lehet eltávolítani, ha már megadtuk egyszer azt. 

Munkahellyel kapcsolatosan

Bár nagyon sok ember megadja a weben, hogy hol dolgozik, ezzel is képesek lehetnek visszaélni a rosszakarók. A hackerek előszeretettel használják a közösségi médiát a kiszemelt áldozatok keresése gyanánt. A weben megkeresik a megfelelő személyt, kit meghackelve akár a munkahelyi gépekhez is betörhetnek, bár az utóbbi kissé nehezebb lehet a munkahelyek hálózati biztonsága miatt. 

Óvatosan a kártyaszámokkal

Habár a Facebook ingyenes, de mégis kér bankkártyaszámot. A számmal megadva képesek vagyunk ajándék kártyákat és más termékeket vásárolni az oldalon keresztül. Sok hacker szereti a Facebook felhasználók feltörését azoknak az ellopását. Telefonszámtól kezdve lakcímen át a bankkártyaszámig megtalálhatóak rajta adatok, ha valaki nem figyel és ezeket mind megadja. A megadott  kártyaszámot a további beállítások: fizetési beállítások résznél lehet eltüntetni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése