keresés

2015. október 25., vasárnap

Európa új startup központja?

Olaszországban jelentősen növekedett a bizalom az elmúlt időkben a startupok iránt, és ezzel együtt egyre több kockázati tőke koncentrálódik az országban. Egyes vélemények szerint akár hamarosan fel is zárkózhat az Egyesült Királyság és Németország mellé.

Habár Olaszország Európa negyedik legnagyobb gazdasága, a 2008-ban kirobbant gazdasági világválságnak az egyik legnagyobb elszenvedőjévé vált. De ennek a kellemetlenségnek a hatásait most az előnyükre fordíthatják. A válság alatt a nagy cégek iránti bizalmatlanság jelentős megnövekedése lehet az egyik legfőbb oka a startupokba vetett növekvő érdeklődésnek, legalábbis így vélekedik Tony Zappala, a Highland Capital egyik partnere:

"Úgy gondolom, az elmúlt néhány évben a startupok valamivel több segítségben és figyelemben részesültek, mivel a válság óta az emberek szkeptikusabbá váltak a nagy cégekkel szemben, amikre azelőtt Olaszországban az ideális munkáltatóként tekintettek, így az emberek nyitotabbá váltak a startupok iránt."

Feltörekvő piac

Az országban szintén növekedés figyelhető meg a kockázati tőkében. Az év első felében 56 millió dollárnyi kockázati tőke gyűlt fel, ez 12 százalékos növekedés az előző év első felének 50 millió dollárjához képest.

A Shopfully egyike azon startupoknak, amelyek előnyben részesültek a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően. A Shopfully egy olyan applikációt nyújt a felhasználóknak, amivel a közelben található üzletek ajánlatait tekinthetik meg. 2010-ben alapították, és állításuk szerint az appot világszerte 13 millióan használják, illetve 200 vezető márkával és kiskereskedéssel van együttműködésük.

A startup egy Tony Zappala által vezetett 10 millió eurós támogatásban részesült ebben a hónapban. Stefano Portu, a startup alapítója és vezérigazgatója szerint Olaszország vonzalma az alacsony befektetési versenynek köszönhető, ítt egyszerűbb találni valamit a megfelelő árért, mint a túlzsúfolt berlini és londoni piacon.

Állami segítség

Olaszország növekvő startup színterét a kormány is támogatja. Az olasz gazdasági minisztérium tulajdonában lévő Invitalia csoport létezésének célja új projectek finanszírozása országszerte. Nemrég indítottak el egy 100 millió eurós befektetést, melynek felét a kormány, a másik felét pedig magán befektetők fedezik. Domenico Arcuri, az Invitalia vezérigazgatója szerint ez az oka az újra felújult érdeklődésnek:

Forrás: Alamy
"Olaszország az elmúlt pár évvel ellentétben újra egy olyan hely, ahová érdemes befektetni időt, pénzt és energiát."

De az országnak még sok tennivalója van. A Szilícium-völggyel, vagy akár Londonnal ellentétben nincsenek hatalmas nemzetközi sikertörténetei, melyeket példának hozhatna fel befektetők meggyőzésére. Ezt Arcuri is elismeri, de szerinte a megfelelő úton haladnak előre.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése