keresés

2015. október 19., hétfő

Hollandia vs. filmkészítők vs. gyilkos cápa vs. óriás polip

Azt már korábban is tapasztalhattuk, hogy Hollandia kicsit más, mint a többi európai ország. Sok minden van, ami náluk legális, míg sok más országban nem az. Itt most sorolhatnám a példákat, de inkább térjünk egyből a lényegre: a holland kormány nem hazudtolta meg magát, és hihetetlenül könnyedén kezelte az illegális letöltések kérdését. Ez természetesen szemet szúrt a filmes szervezeteknek is, és határozott lépések megtételére szánták el magukat. Jelenleg 780 millió euró kártérítést követelnek a holland kormánytól, bár valószínűleg teljesen fölöslegesen, hiszen a tulipán hazájában nem szokták elsietni a bírósági ügyintézéseket.

Új szelek fújnak Hollandiában?
„Hollandiában tavalyig nem igazán büntették a szerzői jogsértéseket, ami elsősorban a helyi kormánynak köszönhető. A holland lakosság kb. egyharmada tölt le rendszeresen szerzői jogilag védett tartalmakat a világhálóról anélkül, hogy ezekért az anyagokért fizetne.” - írja az sg.hu. Röviden összefoglalva, a szerzői jogvédők felháborodtak azon, hogy a holland kormány gyakorlatilag sem tett (idáig) az illegális letöltők ellen. Felmerült bennem a kérdés, hogy ez ellen mit is lehetne tenni, hiszen ez egy globális probléma. Ez a jelenség szerintem jelenleg meggátolhatatlan, hiszen más országok sem tudnak jelentős sikereket elérni ez ellen, akkor ez miért pont Hollandiának sikerülne. Valahol el kell viszont kezdeni, és ott a helyi filmkészítők érdekképviselete, a SEKAM tette meg az első lépéseket.

Miért nem lehet leszámolni az illegális letöltés jelenségével?


Ennek szerintem nagyon egyszerű oka van: az emberi kreativitás végtelen. Ha az egyik oldalt sikerül is felszámolni, akkor rögtön létrejön helyette egy - vagy több - másik, amelynek a megszüntetése ismételten hosszú ideig, és az egész jelenség folyamatosan ismétlődik, nincs kiút az ördögi körből. Ez a jelenség nagyon emlékeztet engem a sport és a dopping viszonyára, hiszen ott is csak az számít tiltott szernek, amit ki is tudnak mutatni. Ugyanígy bújnak meg az illegális letöltőoldalak is, amelyekre rátalálni is nehéz a szerveknek, nemhogy utána felszámolni is azt. Ezért is gondolom azt, hogy a közeljövőben nem várható érdemi változás.

Nem minden esetben káros ez a filmiparra - éljenek a trash-filmek?


A cikk szerint minden harmadik holland ember tölt le rendszeresen illegális oldalakról. Nem tudom eldönteni, hogy ez valójában soknak számít-e? A holland érdekvédő szervezet szemszögéből nyilván igen, de ha az általam gondolt/vélt helyzetet nézem, akkor nem feltétlenül sokkalom ezt a számadatot. Azt sem tartom mindegynek, hogy mit töltenek le az emberek. A filmeknek van ugyanis egy olyan rétege, melyek többsége el sem jut az európai mozikban, vagy ha mégis, akkor sem lesz belőlük kasszasiker. Ezekben a filmekben közös, hogy nem ígérnek többet, mint amennyit a cím mond, de azt legalább betartják. Ezeket nem jellemzik a zseniális színészi játékok, nem kerülnek több száz millió dollárba, és alapvetően nem is jók. Sőt, ezek a filmek már annyira rosszak, hogy az a tény teszi nézhetővé, hogy „Hogy lehet egy film ennyire rossz?”. Valamiért mégis szeretjük, nézzük, szórakozunk rajtuk. Ezek a trash-filmek. Egy olyan műfaj, amely szerintem az illegális letöltőknek köszönheti, hogy még létezik. Ennek ellenére sem teszik legális formában ingyenesen elérhetővé, pedig ha sikert ér el esetleg a nézők körében, akkor egy esetleges folytatásért már nagyobb valószínűséggel fizetné ki az ember a mozijegy árát, hiszen egy sikeres film esetén nagyobb eséllyel kerülne a folytatás a mozikba, és a moziélmény mégiscsak más, mint a letöltés. Ez egyelőre csak utópiának látszik, mivel a pénz még mindig nagy úr...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése