keresés

2015. október 20., kedd

Ébredés

Az internet tudatos és célorientált módú cenzúrájánál sokkal rosszabb a "mindenki" által tudatalatt végrehajtott "mindenkire" kiterjedő globális cenzúra.
Mi hoztuk létre, mi tartjuk fenn, s erről mit sem tudunk.
Ideje lenne már ennek véget vetni...


De hogyan?
Röviden összefoglalva sehogy. Nincs megoldás egy olyan fajta társadalom által létrehozott "jelenség" megszüntetésére mely már teljesen önfenntartó módon "él", és "mindenkit" irányítása alatt tart.
Rendben... nincs megoldás. Ez egyértelmű. Ez a fajta cenzúra megszüntethetetlen.

De miért? Egyáltalán miről is van szó?
Elég nehéz elmagyarázni. Röviden összefoglalva a fő probléma mondhatni az, hogy jelenleg a "mindenki" számára szabad web az Platón barlang hasonlatának a szó szerinti megvalósulásává kezd átalakulni. Az új átlagembereknek (akik a barlangban születtek) esélyük sincs, hogy kikerüljenek a barlangból és megalássák a valóságot mivel számukra az jelenti a mindenséget amit a barlangban láttak, míg azon embereket akik kívülről jöttek, illetve azokat akik már látták a barlangon kívüli világot, ha belépnek a barlangba bolondokként kezelik azok akik sosem jártak odakinn. Ez a probléma a "közösségi web" megjelenése előtt is létezett, azonban sokkal gyengédebb módon, mivel akkor még az emberek tudatalatt (!) nem erőltették rá másokra bizonyos olyan féle webes szolgáltatások használatát melyeket ha egyszer használatba vettünk nagyon hasznosnak és a további életünkben hirtelen kétségtelenül nélkülözhetetlennek bizonyultak.

Bővebben összefoglalva
  • Van néhány szolgáltatás, amit "mindenki" használ, és amiben "mindenki" megbízik, ezért kénytelen mindenki más is ugyanígy cselekedni, mivel a környezete elhiteti vele, hogy ha nem használja azokat a bizonyos szolgáltatásokat akkor nagy hátrányba kerül.
  • Ezek a bizonyos szolgáltatások nem feltétlenül rosszak, nem gonoszak, de különösebben nem is jobbak mint más szolgáltatások, azonban képesek elhitetni "mindenki"-vel, hogy rajtuk kívül semmi más jobb nem létezhet, ezért az újonnan kifejlődött átlagos emberek nem látják szükségesnek, hogy más szolgáltatásokat is használjanak, vagy egyáltalán kipróbáljanak.
  • A szóban forgó szolgáltatások mindegyike kizárólag úgy tud tovább fejlődni, hogyha emberek használják, mivel úgy készítették őket, hogy minél többen használják őket annál jobban működjenek, azonban mivel az új átlagemberek ezen szolgáltatások közül csupán azon keveset használhatják amit "mindenki" más is, így kizárólag az a kevés szolgáltatás fejlődhet tovább amit "mindenki" használ, míg a többi örök felejtésbe vész.
  • Az új átlagembereknek esélyük sincs arra, hogy az internetet használják, hanem az internet használja őket, mivel az új átlagemberek által ismert "összes" internetes szolgáltatás az emberek privát adataiból táplálkozik, és éppen ezért is, igyekszik minél hamarabb a rabjává/szolgálójává változtatni az összes felhasználóját, így ha elég sok ember hirtelen egyszerre elkezd egy olyan önbeteljesítő jóslatot terjeszteni, hogy "úgyis mindenki ezt a szolgáltatást használja", ez bizony nagyon hamar valóra válik.
  • A "mindenki" által használt szolgáltatások, megpróbálják mindenkinek azt nyújtani amire a legnagyobb valószínüséggel szüksége van, ezért "mindenki" csak azt láthatja ami érdekli, és abból is csak azt amit az a bizonyos szolgáltatás a tudomására hoz.
  • Természetes módon a nem oda illő dolgokat törlik mindenhonnan ahova azok nem valóak. (Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy ki dönti el azt, hogy mi és hová nem való.) Azonban ennek hatására esetenként teljes elszigeteltség léphet fel több különböző szolgáltatás között, és lehetetlenné válhat a "mindenki" által használt szolgáltatások felhasználásával olyan más szolgáltatásokat találni, melyek esetenként a "mindenki" által használtaknál jobbak.
  • Az interneten a "mindenki" által használt szolgáltatások nem úgy viselkednek mint egy tájékoztató könyvtáros. Ha egy keresőmotor, vagy egy közösségi portál "segítőkész" közössége nem talál meg egy könyvet a saját módszereivel, nem fog felajánlani több másik önmagánál sokkal jobb, és önmagától teljesen függetlenül működő keresőmotort vagy közösségi portált, mivel nem célja az, hogy helyette akármi más függőséget okozó szolgáltatást is megismerhessünk, hacsak ezen szolgáltatások nem kooperálnak a szóban forgó keresőmotorral vagy közösségi portállal. Ezzel ellentétben egy könyvtáros képes arra, hogy átirányítsa az olvasót egy olyan másik könyvtárba amit csupán éppen az adott keresés pillanatában ismert meg, hiszen nem származik belőle különösebb kára, hogyha az olvasó egy másik könyvtárból szerzi meg a keresett dokumentumot.
  • Alapvető problémát jelent az is, hogy az új átlagemberek a számítógépek és az internet alapismereteinek hiányában a fent említett internetes szolgáltatások használatára kényszerülnek, és nem képesek a "böngésző" "ablakán" kívülre is kitekinteni.


A "láthatatlan web" megjelenése
A fent említett okokból kifolyólag kialakult az internetnek egy olyan elhagyatottnak hitt (!) része amit nem ismerhet meg az a "mindenki" akik (bár nem szándékosan), de ezen jelenséget előidézték. Az internet ezen része nem titkos, nem rejtett, és nem láthatatlan, és teljesen legális, normális tartalmakat, valódi értékeket hordoz, azonban a megismerését ellehetetlenítették a "mindent" megbízhatóan nyújtó "mindenki" által használt szolgáltatások, és a "mindenki" által tudatalatt terjesztett tévhitek, mik szerint már úgyis "mindenki" "mindent" ismer.

Ezen cikkemben nem célom felsorolni és elmagyarázni a láthatatlan web megismerésének módszereit (szomorú, hogy erre módszereket kell tanítani), hanem csupán ezen önmagunk által akaratlanul létrehozott és fenntartott furcsa cenzúra létezésére szándékszom felhívni mindenki figyelmét. A láthatatlan web nem az én kitalációm, hanem egy valós része az internetnek, amely nem összekeverendő a darknet-tel. A láthatatlan web legálisan létezik és nem rejt magában semmilyen veszélyes, sem titkos, sem titkolni való információt, hanem csupán a "közösségi web" megjelenésével hirtelen elszigetelődésre és felejtésre száműzetett "mindenki" számára. Sajnos sok helyen keverik a darknet fogalmával ami teljesen másat jelent, miről nem szándékszom most írni.


Ajánlott olvasnivalók: