keresés

2015. október 15., csütörtök

Veszélyben a mobil

Már nem csak drága készülék, hanem személyes adattár is. Képeket, videókat, levelezéseket tartunk rajtuk, az identitásunkhoz tartozó kulcsfontosságú, személyi adatok mellett. Nem meglepő tehát, hogy súlyos adatlopást követ el az, aki okostelefont lop. Hiszen nem csak az ellopott készülék értékét kell figyelembe venni, hanem a szellemi tulajdon ellopásával okozott lelki sérüléseket. De elrettent ez bárkit is?

Kiteljesedett mobilitás
mobil hálózatiság fokozattan hódított teret az egyre korszerűbb hordozható eszközök megjelenésével, melynek betetőzését az okostelefonok elterjedése jelentette. Manapság a legtöbb ember a zsebében hordja az egész életét, intézi munka- és magánlevelezését, telefonhívásait, jelen van a közösségi oldalakon, vagy banki tranzakcióit bonyolítja egyetlen készülék segítségével. Állandó lett az online jelenlét, a mobileszközök hatékony segítséget nyújtanak a napi munkavégzésben, ugyanakkor a pozitívumok mellett komoly kockázatokat rejtenek. Könnyen válhatunk áldozattá, bármikor történhet adatszivárgás, esetenként identitáslopás

Új koncepciók
„Most ott tartunk, hogy egy régebbi Android-változatot futtató okostelefont öt perc alatt teljesen hatalmába keríthet valaki és egyúttal minden adatot ki is olvashat belőle. Persze a fizikai hozzáférés azonban mindig a biztonsági mechanizmusok halálát jelenti és ez minden mobil eszköz esetében igaz.” Ezért sem meglepőek az olyan kezdeményezések, melyek súlyosbítanák a mobiltolvajok büntetését, mivel már nem csak pénzt, hanem adatot is lopnak. Ez pedig új alapra helyezi a döntéshozatalt, súlyosabb büntetést, akár több éves szabadságvesztést vonhat maga után.

Ha megtörtént a baj
Az állandó adatvédelmi kérdések miatt, a mobilgyártók és az alkalmazásfejlesztők fokozatosan keresnek technikai megoldásokat, amelyek biztonságosabbá teszik a készülékeket. Alkalmazások állnak rendelkezésünkre ha elvesztettük készülékünket, amik segítségével megtalálhatjuk, nyomon követhetjük telefonunkat, és távolról törölhetjük adatainkat. Bár ez utóbbi nem nyújt maximális védelmet, mert törlés után is maradhatnak érzékeny adatok - vagyis a személyiséget mélyebben érintő képek, beszélgetések, hanganyagok - egy telefonon. Legcélravezetőbb megoldás mégis a személyes felelősségvállalás, az óvatosság. Kellő odafigyeléssel, a józan eszünk használatával megelőzhető a baj. Mert a megszerzett adatokkal a legtöbb esetben visszaélnek, ez pedig súlyos, egész életre kiható károkat okozhat.

Felhasznált források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése