keresés

2020. december 13., vasárnap

A gyermekvideók közé bújtatott reklámok

 A mai modern kor gyermekének már egyáltalán nem okoz gondot a számítógépek és okoseszközök kezelése, szinte már hamarabb tanulnak meg videót nézni, kapcsolgatni, vagy játszani a tableten, mint járni vagy beszélni. A gyorsan változó és fejlődő világunknak köszönhetően, a legtöbb háztartásban már elérhető a korlátlan internet hozzáférés, amely a legártalmatlanabbnak hitt platformokon is veszélyt jelenthet a gyerekekre, ha a környezetében élő felnőttek nem elég körültekintőek.


Sajnos minden igyekezet ellenére, a legújabb vizsgálatok és felmérések szerint a gyermekeknek szánt youtube tartalmak tetemes hányadánál tapasztalható a videót félbeszakító reklámblokk, amely számos esetben káros, vagy veszélyes, de semmiképp sem gyereknek való hirdetéseket, információkat tartalmaz.

A tartalmak megoszlása

2017 óta megduplázódott a videónézéssel töltött idő a gyerekek körében, a feltöltött tartalmak 95%-a tartalmazott valamilyen hirdetést, egyötödüknél pedig kifejezetten káros reklámok jelentek meg. 30%-ban olyan videókat érhettek el, amelyekben erőszak látható. Ezzel ellentétben a vizsgálat szerint, a valóban hasznos és tartalmas, oktató-fejlesztő videók csupán a tartalom 5%-át tették ki. A jelentés pozitívnak ítéli ezt az adatot, buzdítva a szolgáltatót további, értelmes elfoglaltságot nyújtó tartalmak közzétételére, engedélyezésére.


A jelenlegi helyzetben a tapasztalat viszont épp az ellenkezőjét mutatja, különösebb erőfeszítés nélkül, a spontán ajánlott tartalmak döntő többségét a gondolkodást mellőző, pusztán céltalan szórakozást nyújtó videók teszik ki, amelyek színes villogó képekkel és irritáló hanghatásokkal támadják a gyerekek lelki világát. A témában megkérdezett gyermekorvos véleménye is alátámasztja a felmérés eredményét: „Meglepődtünk, mennyi hosszú videó van az oldalon, aminek semmi tartalma, és csak azért készült, hogy lefoglalja a gyerekeket, de úgy, hogy még gondolkodniuk se kelljen”.

Szankcionálási javaslatok és jövőkép

Amerikában már törvényjavaslat született a 16 év alatti youtube-felhasználók által látható hirdetések tartalmi korlátozására. Bár az is elmondható a youtube-ról, hogy kellő odafigyelés, szankcionálás és moderálás mellett, képes lenne a jövőben olyan tartalmakat szolgáltatni a gyerekeknek is, amelyek fejlesztő hatással vannak rájuk, valamint a jelenleginél sokkal precízebben kontrollálással a nem oda illő reklámblokkokat kiszűrni. Legalábis, a Common Sense Media, a gyerekek biztonságos internetezéséért küzdő szervezet javaslatai alapján, a jelenlegi szabályozás nem elég, mihamarabbi változtatásokra van szükség. A felnövekvő generáció mentális egészségéhez nagyban hozzájárul a videómegosztó portálok felelősségvállalása a gyerekek jövőjéért.

Források:
Gyermekek biztonsága a YouTube-on
A Youtube irányelvei
Nincs több youtube reklám a gyerekeknek
Jobban ügyel a youtube a gyerekeknek szánt tartalmak közötti reklámokra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése