keresés

2020. december 10., csütörtök

Amikorra okossá lesz minden a házban... Segítő okos eszközök vagy puhánnyá tevő zsarnokok?

 

Okos eszközök a lakásban

Egy évtizeddel korábban még tátott szájjal csodáltuk a nyomógomb nélküli ,,csupakijelzős" mobilkészülékeket, manapság már az sem lep meg minket, ha egyenesen okos otthonról esik szó. Lassan már annak sem lesz akadálya, hogy hálószobánkban fekve az ágyból készítsük el reggeli kávénkat.  Csupán a mobilunkat kell kézbe vegyük és egy gombnyomásra perceken belül elkészül a forró frissítő ital. Már a küszöbén állunk annak, hogy elmondhassuk: az egész háztartásunkat a zsebünkben vagy a táskánkban hordjuk.Legyen szó okos hűtőről , amely jelzi ha elfogyott a tej s máris értesíti kedvenc élelmiszeráruházunkat a hiányról. Mindezek előtt komoly kalkulációt végez, hogy fogyasztási szokásaink alapján hány darab tejet rendeljen a számunkra. Vagy vásárolhatunk okos tűzhelyt, sütőt, ahol az internet és a telefonunk segítségével gyerekjáték lesz a sütés.


Szokásainkat átformáló kisokosok. Ki az úr a háznál?

A smart eszközök nem csak otthonunk kényelmét szolgálják, hanem egyenesen átalakítják szokásainkat. HAPIfork nevű villát kifejezetten habzsolva evők részére fejlesztették ki. A Slow Controll szoftverekkel ellátott okosvilla rögzíti használója étkezési szokásait s ha kell fényjelzéssel és vibrációval jelzi: ideje lassítani! Miután elköltöttük ebédünket az okosvillánkkal, mossunk fogat az okosfogkefénk segítségével! Az elektromos fogkefék már régóta ismeretesek, de továbbfejlesztett verzióik már azt is képesek megfigyelni jól végezzük-e dolgunkat fogmosás terén. Figyelmeztetnek ha egy területet elhanyagoltunk, s tabletre vagy mobilra kivetített színes grafikán megmutatja a számunkra melyik részekre kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy fogaink épek maradhassanak.
Jószándék és üzleti szellem egyaránt szerepet játszik a smart eszközök fejlesztésében. Ugyanakkor szöget ütött a fejembe: Nem kerülünk okos eszközeink rabságába? Nem kell attól félnünk, hogy minden gondolatunkat és cselekedetünket szabályozzák? Lesz-e az életünknek olyan területe amelyet ne irányítanának okos eszközök?
Jó néhány kutatás bebizonyította, hogy a felhasználók 40 százaléka már az ébredést követően kezébe veszi telefonját. Munkamánia mellett egy új függőséggel kell számolnunk: a kijelzőmániával. 




A jövő technológiája ott kopogtat ajtónkon

Bár otthonunkat fokozatosan ellepik az ,,okos" besorolású eszközök, egyenlőre kevés háztartás nevezhető valódi okos otthonnak. Egy igazi okos otthonban minden kapcsolatban áll mindennel, a különböző eszközök összhangban kommunikálnak egymással. Jelen pillanatban smart eszközeink egy-egy kis szigetet alkotva léteznek egymásról mit sem sejtve. De vajon mindenképpen szükséges-e otthonaink okossá tétele? Ezt mindenki maga döntse el. 


Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése