keresés

2020. december 13., vasárnap

A Facebook félelmei, avagy a Trump-lavina

Az XXI. századi internetes tartalommegosztók virágkorukat élik, szinte megfoghatatlan és koordinálhatatlan applikációk látnak napvilágot hétről hétre. A főként fiatalok körében egyre népszerűbb és elterjedtebb TikTok videómegosztó alkalmazás ellen indított hadjáratot az amerikai elnök is, Donald Trump. Az imént említett applikáció rövid tánc-, szinkron-, komédia- és tehetségvideók készítésére és megosztására szolgál.



A Facebook egyik vezetője szerint, könnyen lehetséges, hogy Trump visszafordíthatatlan lavinát indított el azzal, hogy kilátásba helyezte, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a TikTok alkalmazás tiltólistára kerülhessen.

Techvállalatok vs. országok

A félelmet az okozza, hogy a világ más országaiban elterjedhet az adott országban nem kívánatos szolgáltatások korlátozásának, letiltásának lehetősége. Ultimátumot adhatnak a technológiai nagyvállalatoknak, hogy milyen feltételek teljesülése mellett maradhatnak elérhetőek a országban. Ez a fajta kiszolgáltatottság eddig egyáltalán nem volt jellemző a vállalatokra, egészen Trump ellenhadjáratáig. 

A Facebook szemszögéből idén augusztusban nyilatkozott az app alapítója, Mark Zuckerberg, az alkalmazottaknak szánt üzenetben taglalja a Facebook-ra negatívan ható esetleges következményeket, de azt elismerte, hogy nemzetbiztonsági szempontból valóban veszélyesek ezek a platformok, a rajtuk tárul több millió felhasználó személyiségi adatai miatt. Pont emiatt a potenciális nemzetbiztonsági veszélyforrás miatt félhet a Facebbok. A Facebook mellett az Instagram képmegosztót, valamint a Messenger és a WhatsApp üzenetküldőket is magában foglaló birodalom közismert arról, hogy a felhasználók tevékenységének naplózása és preferenciáik aprólékos elemzése útján jut hozzá rengeteg adathoz az emberekről. 

A Facebook és a politika

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiderült, hogy a Facebook nem éppen gondos gazdája a felhasználói adatainak,  így könnyen a kormányok célkeresztjében találja magát. A politikai pártok és egyéb hasonló szervezetek lejárató, néhol már-már korrupcióra hajazó ügyleteire, manipulatív kampányaira is késve reagál, a reakcióideje meglehetősen lassúnak mondható. A legtöbb embert a legolcsóbb és legegyszerűbb módon a közösségi médián keresztül lehet elérni. Ezt a tényt előszeretettel használják ki a politikai élet résztvevői is.


Kevésbé korrekt kormányok, vezetőségek könnyen elgondolkodhatnak a Facebook felé irányuló szankcionáláson, amennyiben az általuk elvárt követelményeknek nem felelnek meg. Amennyiben bizonyos rétegek érdekei úgy kívánják, a Facebook a szabad sajtó cenzúrájának eszközévé is válhat, így takarítva el a politikai ellenfeleket, kormánykritikákat, vagy korrupciót feltáró ügyeket is.

Zuckerberg morzsái

A tavalyi év nyilvános szereplésin elhintett morzsák a TikTok-kal kapcsolatban vajon a konkurencia eltávolítására irányuló első lépések voltak? A The Wall Street Journal szerint az amerikai döntéshozókban, kiváltképp Donald Trump-ban, a Zuckerberg által szóbahozott potenciális veszélyek hatására merült fel a gondolat, miszerint, kormányzati szinten ellenőrizni, ultimátumokhoz, szabályzatokhoz kellene kötni (jelen esetben) a kínai érdekeltségű TikTok videómegosztó platformot.
Amivel azonban nem számoltak a Facebook-nál, az a saját közösségi hálózatukra vonatkozó esetleges negatív hatások, tekintettel arra, hogy már több országban problémát észleltek a Facebook adózásával, illetve a hirdetési piac pénzeinek külföldre párolgásával kapcsolatban.


Források:
Trump elveszítheti a TikTok-háborút
Trump és Kína a TikTok kapcsán
A TikTok letöltésének betiltása
Zuckerberg találkozója Trumppal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése