keresés

2020. december 9., szerda

Fotótér: online fényképkiállítás a világháborúk idejéből

Zsuppán András az index.hu hírportálon számol be az Országos Széchényi Könyvtár egyik legújabb szolgáltatásáról, az online elérhető OSZK Fotótérről. A nemzeti könyvtár Fényképtára közel hatszázezer dokumentumot őriz, ebből most két kollekciót tett ingyenesen megtekinthetővé mindannyiunk számára: egy első világháborús gyűjteményt, valamint egy erdélyi fotóarchívumot. Mindkét kollekció egyedi, forrásértékű gyűjtemény, ezért teljes egészükben digitalizálásra kerültek. A képeket tárgyszavazták, így a böngészőben a felvételek tárgyára, témájára, a képen látható feliratokra, a készítés helyére, idejére és fotográfusra is lehet keresni.
 
Az első világháborús gyűjtemény kezdőoldala
Az első világháborús gyűjtemény kezdőoldala
 
Az első világháborús fényképanyagot az OSZK elődje, a Magyar Nemzeti Múzeum könyvtára gyűjtötte össze 1914 augusztusától, és 6300 képből áll. A felvételek nagy része nagyítás, de akad köztük üveglemez és diakép is. Az ismeretlen és amatőr fotográfusok mellett olyan neves magyar fényképészek munkáit is megtaláljuk a gyűjteményben, mint Müllner János, Balogh Rudolf és Erdélyi Mór. 
 
 
Az erdélyi gyűjtemény kezdőoldala
Az erdélyi gyűjtemény kezdőoldala
 
Az erdélyi gyűjtemény Szabó Dénes kolozsvári fotográfus a két világháború között készült fényképeit tartalmazza, és több mint 3000 üveg- és cellulóznegatívból áll. A fényképész a kolozsvári Fotofilm munkatársa volt a képek készítésének idején. A felvételek nagy többsége város- és tájkép, melyet a cég képeslapkiadáshoz is felhasznált. Az OSZK a teljesség érdekében Szabó Dénes kárpátaljai és berlini sorozatát is közzétette.

Az OSZK Fotótér hátránya, hogy a képek nem szabadon letölthetők és felhasználhatók, mint például a Fortepan fotói. Az első világháborús gyűjtemény képeit vízjelezték, a további közzétételhez a könyvtár engedélyét kell kérni. Az erdélyi gyűjteményt nem vízjelezték, viszont felhívják az online látogatók figyelmét arra, hogy bár a képek magáncélra letölthetők, minden további közzététel jogdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése