keresés

2020. december 4., péntek

A tökéletes katona

 Köztudott, hogy a technika fejlődéseket a privát szférában megelőzik a katonai fejlesztések. Jelen korunk rohamos technikai fejlődési ütem mellet nincs mit csodálkozni azon, hogy Elon Musk Neuralinkjének már verseny társa is akadt, az Ausztrál Senstrode nevű készülék használatával, mellyel lebénult emberek a gondolataikkal internetezhetnek. 


Ha a privát szféra itt tart, vajon hol tart a haditechnika?  

Az amerikai hadsereg az agyi jelek dekódolásával kísérletezik, mely során sikerült elkülöníteni azokat az agyi jeleket, amelyek a tetteket és a viselkedést irányították. Algoritmus és komplex matematikai műveletek segítségével sikerült azonosítani a mozgás, illetve a viselkedés szempontjából releváns jeleket, majd el is különíteni ezeket a többitől. Ezen kutatás eredményei az első lépést jelenthetik afelé, hogy a jövő katonái csöndben, pusztán agyi jelekkel kommunikáljanak a műveletek közben. 

A végső cél

Hamid Krim informatikus professzor, a hadsereg kutatási irodájának programvezetője szerint csak a képzelet szab határt a kutatásban rejlő lehetőségeknek. A hadsereg szeretne eljutni odáig, hogy a gép visszajelzést is küldhessen a katonák agyába, hogy módosíthassanak viselkedésükön, mielőtt valami bekövetkeztetne – ezáltal a háborúkban éles helyzetekben is védeni lehetne őket. Ha működne az oda-vissza rendszer a fáradság jelei is hamarabb észlelhetőek lennének a katonák agyában. "További lehetséges bevetési terület lehet a katonák közötti csendes kommunikáció, ami úgy mehetne végbe terepen, hogy a számítógép olvasná a katonák agyát, így azon keresztül „beszélhetnének”. Krim szerint ez úgy történne, hogy az egyik katonánál lévő számítógép, ami lehet akár a mobiltelefonja is, olvasná, amit gondol az éppen történtekről, és ezt a gép továbbítaná a társa számítógépére, ami pedig átadná az üzenetet a másik katonának."  Rövid távon a hadseregnek fejlesztő kutatócsoportnak egyelőre az a célja, hogy ne csak a mozgást irányító ingerületeket tudják azonosítani. 
Viszont az, hogy az agy-számítógép interfészek harctéren is bevethetővé váljanak még évtizedeket kell várni (vagy nem...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése