keresés

2020. december 10., csütörtök

Okos eszközök-Áldás vagy átok?

 Talán sokan emlékeznek a Mézga család távoli rokonára, Köbükire, aki a 30. századból küldte számos csodaeszközét,amit az ,,atomókoriak" sehogyan sem tudtak jól hasznosítani,mert a futurisztikus eszközök mindig túljártak az eszükön.

                                                                                               

Ez a távoli jövő manapság már nem is tűnik olyan elérhetetlennek. Már senki nem lepődik meg azon, hogy egy gombnyomásra akár a munkahelyünkön ülve elindítjuk a mosást, mert bizony az okostelefonok segítségével már ez sem lehetetlen. A smart technológia szép lassacskán bekebelezi az egész lakásunkat, sőt életünk minden színterén ott található. De vajon jó ez nekünk? 
Szakemberek és gyártók sokasága voksol az igen mellett,hiszen a kényelmi szempontok mellett két nem elhanyagolható tényezőt is említenek. A biztonságot és energiatakarékosságot.
Az okos technológia segítségével kiküszöbölhetjük a házunkra leselkedő katasztrófákat, mint például a háztüzeket vagy betöréseket. Okos eszközökkel a világ bármely pontján értesülhetünk arról, ha véletlenül nem áramtalanítottuk a vasalót, vagy éppen megfeledkeztünk a riasztó bekapcsolásáról.
A vezérelhető rendszer segítségével csökkenthetjük otthonunk energiafogyasztását, amivel hozzájárulunk környezetünk kíméléséhez.
Bármennyire is megkönnyítik az életünket ezek az eszközök, továbbra is fontos szerep jut a felhasználói tudatosságnak. Azáltal, hogy körbevesszük magunkat mindenféle elektronikus tárggyal, komoly veszélyeknek is kitehetjük magunkat. Az elektroszmog szervezetre gyakorolt káros hatása napjainkban egyre inkább bizonyított. Noha nem látjuk és nem is érzékeljük, mégis befolyásolják testünk működését, sőt egy amerikai idegorvos, Gery Small professzor szerint az emberi agyra is komoly hatást gyakorol.


Orvosi felmérések alapján a lakosság 2%-a szenved túlzott elektromágneses érzékenységtől, melynek élettani hatásai igen komolyak is lehetnek, kezdve a koncentrációs- és tanulási zavarokkal, de akár daganatos betegség kialakulásához is vezethet. Manapság nemcsak a lakásunkban, de az utcára kilépve is körbevesznek minket az elektromágneses hullámok. Steve Miller angol DJ nem tud úgy utazni, vagy megszállni egy hotelben anélkül , hogy borzasztó fejfájás ne gyötörné. Stevenél bebizonyosodott, hogy rendkívül érzékeny a wi-fi hullámokra.Elbújni előlük pedig aligha tud.
Mégis hogyan védekezzünk a káros hatások ellen?
Új ház építésekor már lehetőség nyílik olyan anyagokkal dolgozni, amelyek gátolják az elektromosságot, legyen szó akár festékről vagy tapétáról.
Hatékony lehet, ha azokban a helységekben kevesebb elektromos eszközt alkalmazunk, ahol legtöbbet tartózkodunk. Alvóhelyeken pedig legjobb, ha használatot követően kikapcsoljuk az áramforrásokat, sőt a wifiadónkat is. Mobiltelefonunkat tartsuk inkább a táskánkban,mint a zsebünkben.
A technológia bár sok szempontból könnyebbséget hozott a mindennapjainkba, mégis érdemes tudatosan használnunk őket, nehogy úgy járjunk mint Mézgáék.

Források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése