keresés

2020. december 9., szerda

Kiberbűnözés a koronavírus árnyékában


cyber attack by wuestenigel CC BY 2.0 license
A világháló harminc év alatt kuriózumból mindent behálózó terebélyes rendszerré bővült, a techcégek és döntéshozók pedig zöld utat adtak annak, hogy minden mindennel összeköttetésbe kerülhessen. Az információs szupersztrádán azonban nem csupán a intézmények, cégek és magánszemélyek, hanem a bűnözök is új lehetőségeket találtak a növekedésre, és a sebezhetőségek felkutatásával, az információbiztosság hiányosságaival, a technika és hálózatosodás adta lehetőségekkel visszaérve a bűnözés is lépést tart az internet fejlődésével.  Az utóbbi évek 5G versengése például a bűnözők számára is tartogat lehetőségeket a Kaspersky Lab szerint: a kiberbiztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a bűnözők az 5G sérülékenységeit igyekeznek kipuhatolni, hogy azokat kihasználva találjanak új útvonalakat célzott kibertámadások végrehajtásához.

 Zsarolóvírusok, randsomware kórházak ellen

A zsarolóvírusok (amik a wannacy vírussal kerültek csak be igazán a köztudatba) a kiberbűnözés legjövedelmezőbb formái közé tartoznak. A modus operandi egyszerű, a vírus megfertőz egy rendszert, majd "túszul ejti" azt és csak váltságdíj ellenében engedi meg az eredeti tulajdonosnak, hogy visszakapja azt. Zsarolóvírusokkal minden internetező találkozhat, legyen magánszemély, cég, vagy közintézmény. Közkedvelt célpontok például a kórházak, hiszen egy kórházi informatikai rendszer működőképességén életek múlhatnak (emiatt aztán a kórházak a kiberhadviselés közkedvelt célpontjai is). A Covid–19-járvány nyomán sincs ez másképp: a hackerek a kórházakat egyre intenzívebb támadás alá helyezik, és egyre több  pénzt követelnek, nagyobb hasznot remélve a járvány miatt amúgy is nehéz helyzetbe került kórházaktól.

Phishing és hekkertámadások vakcinagyártók ellen

A koronavírus-járvány további kiberbűnözést érintő vetülete, hogy megszaporodtak a vakcinagyártó cégek elleni hackertámadások is. A különböző állami és nem-állami hackercsoportok adathalászat, brute force technikák, sebezhetőségek kihasználása révén igyekeznek bejutni a gyógyszergyárak rendszereibe - a cél minden eszközzel megkísérelni, hogy az oltóanyagok kifejlesztéséhez szükséges érzékeny kutatási adatokat megszerezzék. 

24.hu - A bűnözők számára is egyre vonzóbbá válik az 5G | 24.hu

Index Koronavírusra zsarolóvírus: egymás után bénulnak le az amerikai kórházak

Index - Keleti hackerek támadják a vakcinafejlesztő cégeket







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése