keresés

2020. december 10., csütörtök

Munka és tanulás 2020 után - a home office kihívásai

 Különleges helyzettel került szembe az emberiség 2020-ban; egy olyan vírussal, ami visszaszorított minket a négy fal közé, ellehetetlenítette az eddigi életformánkat, és új kihívások elé állított minket. Bár a vírus és annak enyhítésére illetve megállítására szolgáló javaslatok nagyon megosztóak, kétség kívül elindított egy olyan technológiai fejlődési folyamatot, ami hosszú távon mindenkinek hasznos lehet. Az otthoni tanulás és munkavégzés azonban sokaknak nehézséget okoz, újfajta problémákat vet fel, egyesek számára pedig egyáltalán nem megoldható. A továbbiakban a home office és otthoni tanulás pozitív és negatív oldalát és jövőjét  szeretném bemutatni.

A legnagyobb kihívás - Internet és technológiai akadályok


Az otthoni munkavégzésnek sok előnye van, viszont bizonyos feltételekhez kötött. Szükséges a megfelelő internetszolgáltatás, eszközök (számítógép/laptop és a hozzájuk tartozó perifériák), és jó esetben egy külön helyiség ahol nyugodtan dolgozhatunk. Ez már önmagában kizár egy nagyobb réteget, akik nem rendelkeznek saját eletronikus eszközökkel, internettel vagy akár árammal. Sajnos az ebben  a helyzetben lévők (főleg diákok, akiknek a tanulás online történik) komoly hátrányba kerülnek a kortársaikkal szemben. 

Az eszközöket a munkahely vagy az iskola nem minden esetben tudja bizosítani, ezért  sokan az otthoni, saját dolgaikat használják. Az állandó otthonlét hátulütője még a megnövekedett kiadások. Akár gyorsabb internetre van szükség, akár egész napos fűtésre a hidegebb időkben, vagy asztalra és székre a megfelelő körülményekhez, ezt a legtöbb esetben szintén magunknak kell finanszíroznunk. Ami költségeket esetleg megspórolunk a munkába vagy iskolába járáson, sok esetben el is nyelik az újfajta extra kiadások.

Komoly kihívás előtt állnak a kisgyerekes szülők is; akik nem tudják óvodába, iskolába vinni gyerekeiket, és nagyszülők vagy ráérő családtagok sem állnak rendelkezésre. Ebben az esetben egyszerre kell megküzdeni a munkahelyi problémákkal, miközben a figyelmünket kívánja a gyerekek iskolai teljesítménye vagy szórakoztatása.

De természetesen nem csak negatív oldala van a home office életnek. A munkába járással töltött időt fordíthatjuk alvásra vagy reggeli tornára, és az otthon csendje (amennyiben adott) is jó hatással lehet ránk. A megtakarított időnket és pénzünket fordíthatjuk önmagunkra, egy új hobbira, vagy a családunkra.

Home office a jövőben

A Bloomberg utánajárt, hogy a világ legnagyobb bankjai mekkora home office aránnyal számolnak a dolgozóik munkavégzésében a járványhelyzet lejárta után.  A holland ABN Amro úgy tervezi, hogy a járvány után heti 2-3 napot dolgoznak majd otthonról alkalmazottjaik, az UniCredit szerint akár 40% is lehet a járvány után a távmunka aránya, a UBS szerint pedig munkaidejük harmadát tölthetik majd el otthon az alkalmazottak. Ezek a számok arra utalnak, hogy az otthoni munkavégzés egy jól működő rendszer, még ha némi finomításra is szorul. Persze ez csak olyan munkahelyeken műkődtethető, ahol a munkavégzéshez a dolgozóknak nem szükséges a helyszínen lenni (mint például gyárakban, boltokban) és ahol adottak a feltételek a távoli munkavégzéshez. 

Az oktatás hatékonyságát nagyban elősegíti a felhő; világszerte a kutatók és egyetemek használják a Microsoft Azure nevű platformját, amely a  számos programnyelvet, eszközt és módszert támogat. Használatához elengedhetetlenek a csúcsteljesítményű szuperszámítógépek, amelyek alkalmasak a nagy mennyiségű komplex adatok feldolgozására. Az egyetemeken, középiskolákban a virtuális osztálytermek lehetőséget adnak a szemtől szembeni tanulásra és a tanítási anyagok megosztására. Erre különféle programokat használhatunk, akárcsak a Microsoft Teams, a Zoom vagy akár Skype. 

Végeredményül

Összességében véve, a home office egy kiváló példája annak, hogyan tudunk gyorsan és hatékonyan alkalmazkodni egy nem várt világszintű eseményhez. Bár még nem tökéletes a rendszer, és sokan hátrányba kerültek a használatát illetően, talán nem túl elképzelhetetlen hogy a jövőben pont a home office szükségessége fogja beindítani azt a technológiai fejlődést, amire sokaknak szüksége van.


Forrás 1: 24.hu

Forrás 2: Eduline

Forrás 3: Portfolio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése