keresés

2019. április 4., csütörtök

Neonomádok

Kapcsolódó kép
A neonomádság egy modern munkamódszer és életforma, melynek fő jellemzője, hogy a neonomádoknak nincs helyhez kötött munkahelyük, hanem bárhol képesek elvégezni munkájukat, ahol van wifi elérhetőség. Legfontosabb és a legtöbb esetben egyetlen szükséges munkaeszközük valamilyen hordozható számítógép.
A neonomád munkavégzés egyes cégeknél ma már költséghatékonyabb megoldás, mint ha vállalkozásukba nagyobb összegeket ruháznának be komplex irodai bútorokra és egyéb kellékekre, tekintve, hogy megbízottjaik a munkájukat saját eszközeikről (telefon, tablet, laptop, stb.) is el tudják végezni. Munkahelyük ebből kiindulva bármilyen nyilvános tér lehet, ahol van internetelérhetőség. Így a neonomádok kedvelt helyszínei a kávéházak, éttermek, és pékségek váltak.
A neonomád kifejezés San Francisco-ból ered, mert ott alakultak ki az első neonomád közösségek a laptopok és wifi elérhetőségek elterjedésével párhuzamban. Jellemző munkaterületeik a sales, marketing, újságírás, grafikus munkák, informatikai munkák, és szabadúszó alkalmi munkák.


A neonomád életmód potenciális hátrányai
Ha ugyan első olvasatra kényelmet sugall ez az életvitel, számos mellékhatással járhat együtt: 
A neonomádok munka és szabadideje könnyebben összemosódik, mert munkájuk a határidőktől eltekintve nincs szabályos időkeretekhez kötve. 
A munkáltatók szempontjából nézve a biztos munkakörnyezet hiánya növeli a kockázatát annak, hogy az adatok, vagy konkrétan a munkaeszközök elvesznek, esetleg ellopják azokat.
Mindemellett a munkavégzés egy nem megfelelően titkosított hálózaton folyik, a magángépek alkalmazásai nem ellenőrizhetőek, és nem lehet tudni, milyen kémprogramok futhatnak rajtuk.
Az irodán kívüli munkavégzés tehát így nem minden esetben valósul meg jogtiszta módon, például ha figyelembe vesszük, hogy a munkához szükséges alkalmazások crackelt vagy a cég által biztosított liszencelt verziók-e.
Az előbb említett problémákra fejlesztették ki a VPN-t (Virtual Private Network) vpnspecial.com/best-vpn, mely a cégközponttal való közvetlen kapcsolattartást segíti elő.
Léteznek hasonló eredményes alkalmazások is: ilyen például a Casco Virtual Office, amely az otthoni számítógépet összekapcsolja az irodában használt alkalmazásokkal és letölthetővé teszi azokat, ily módon már nem jelenthet problémát a vezeték nélküli hálózat csatornája.
Magyarországon hasonló ilyen szolgáltatás a British Telecom szerethetomunkahelyek.hu/hu/company/bt-british-telecommunications, ahol a cég egységes és könnyen kezelhető felültről nyújt elérést a céges hálózathoz otthonról is, megszabott jogdíjak ellenében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése