keresés

2017. október 1., vasárnap

A hálózatiság hatásai az újabb generáció gyermekeire

"A mostani gyerek azért sír tizenegy évesen, hogy nem vettek neki a szülei okos telefont. 
Amikor mi gyerekek voltunk, nekünk még zsírkrétáink voltak, gyöngyfűző készletünk és a szünetekben a kertben fogócskáztunk egymással. Őszintén? Remekül elvoltunk bármiféle kütyük nélkül. "

 - Így szól egy híres facebookos közhely. Igen, napjainkban már szinte nélkülözhetetlenné vált ez az internetes közösségi fórum. Én is napi szinten használom. Nagyon fontos funkciója az ismerősökkel való chatelés. Erre ki is van fejlesztve egy android és ios applikáció, a facebook chat. 
Visszatérve az adott témámra, a hálózat a fiatalság életét igencsak meghatározza.


A KSH kutatása szerint 2016-ban az internetet rendszeresen használó tinédzserek aránya 78%.

Jó vagy rossz, ha sokat internetezik egy tizenéves?

Egy tanár sem igazán szereti, ha a diákjaik telefonoznak az óráikon. Irodalom órán viszont kifejezetten hasznos lehet az okostelefon, ha valaki véletlenül otthon felejtette a szöveggyűjteményét.
Mivel a mek.oszk.hu -n rengeteg könyv megtalálható digitálisan. Nagyon sokat segíthet a tanulásban is, hiszen ha a diák valahol elakad, számos magyarázatot találhat az adott kérdésben. Én például nagyon gyakran láttam olyan szavakat a tankönyveimben, amelyek idegenek voltak számomra. Ezeket mind beírtam google-ba, és meg is kaptam mindegyik jelentését. A Wikipédia nagyon sokszor röviden tömören leírja a lényeges tudnivalókat mindenről, amiről oldala van. A költők születése és halála dátuma megegyezik a tanklönyvben látható adatokkal, viszont nem a mindentudás központja a Wikipédia. Bárki szerkesztheti, így bárki butaságokat is beleírhat. Néha bizony megéri egy lexikonban is utána nézni a dolgoknak. 

Beszélhetünk -e internetfüggőségről?


Erre a kérdésre sok ember rávágja, hogy igen. Szerintem viszont az internetfüggőség nagyon nehezen deffiniálható. Az okostelefon és a tablet sok használati tárgyat helyettesít. Az internet ezerféle dokumentumot hordoz: számos kézikönyvet virtuális formában. Ebből kifolyólag az ember okostelefonja lesz a buszmenetrendje, a térképe, és a tankönyve is. Ha új dokumentumra van szükség, az internetről gyorsan letölthető. Az internet használatának szerintem nem a gyakorisága határozza meg függőség-e, hanem a módja. Aki tudatosan böngészik, az szerintem nem függő, aki viszont a saját szórakoztatására szörföl az interneten, az sokkal könnyebben válik a hálózattól elválaszthatatlanná. A közösségi fórumokon való túlzott aktivitás viszont valóban sokat rombolhat az egyén személyes kapcsolatain.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése