keresés

2017. október 31., kedd

E-könyv kölcsönzés a Google alkalmazás segítségével


Az új alkalmazás   


      Bár napjainkban az e-könyvek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, már-már a hagyományos papíralapú könyvekkel vetekszenek, ellenben maga az elektronikus könyvkölcsönzés még mindig nincs annyira jól megszervezve, kiépítve, hogy az olvasók gyakran folyamodjanak ehhez a módszerhez.
    Természetesen azonban fellelhetők olyan apró lépések, melyek ezt próbálják orvosolni. Ilyen például a Google új alkalmazása, mely abban hivatott segítséget nyújtani, hogy könnyebben megtalálhassuk a hozzáférhető, ingyenes e-könyveket. Mindössze annyit kell tennünk, hogy rákeresünk a kiszemelt könyvre, és a Google megadja a listáját azoknak a helyi közkönyvtáraknak, ahol megtalálható az adott elektronikus könyv, mindezt feltűnteti a megfelelő információs sávban a bevásárlási lehetőségek mellett. ( Mobiltelefon esetében a "Get Book" fület. kell megérinteni, hogy ezt az eredményt kapjuk. ) Azt is muszáj megemlíteni, hogy amennyiben valamelyik könyvtárnak a tagjai vagyunk, ezt az információt is meg tudjuk adni a készüléken.
    Már régebb óta esedékes volt ennek a funkciónak a létrejötte. Hiszen gondoljunk csak bele, a legtöbb ember elég gyakran keres ingyenesen elérhető e-könyveket, és mindez épp elég ahhoz, hogy a Google a könyv címe után automatikusan "pdf" -ra irányuljon. Ez valószínűleg az egyik oka annak, hogy a Google a közelmúltban ezt a lehetőséget is hozzáadta a már meglévő számos funkcióhoz.



Jogi háttér


     Ha szóba kerülnek az e-könyvek, természetesen azonnal szóba kerülnek a szerzői jogi, a kiadói kérdések is. Fontos ennél az alkalmazásnál is kitérnünk a jogi vonzatokra. Ebben az esetben a könyvtár által már megvásárolt könyvekről van szó, tehát tulajdonképpen a szerzőt támogatja ez a rendszer. Ez már elég ok arra, hogy jogilag jóváhagyják ennek a funkciónak a működését. Napjainkban amúgy is olyan könnyű illegálisan hozzáférni e-könyvekhez, hogy tulajdonképpen a kiadói ágazat kénytelen megbízni az olvasókban, hogy a jogilag helyes utat követik.
    Ez azt is magával vonja, hogy néhány korlátot bizony ennél az alkalmazásnál is kitűztek. Mindössze néhány hétre lehet kikölcsönözni az e-könyvet.
    Mindezek ellenére határozottan kijelenthetjük, hogy ennek a funkciónak a megjelenése mindenképp elősegíti az e-könyv kölcsönzés könnyebbé tételét, népszerűsítését.




Források:

https://ebookfriendly.com/reading-ebooks-phone-tips/
https://lifehacker.com/google-results-now-include-your-local-librarys-ebooks-1819619447
http://mek.oszk.hu/01300/01395/01395.htm#2.1


    







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése