keresés

2017. október 19., csütörtök

Technológiai szingularitás, avagy támadnak-e a robotok?

Ember és gép harca
115 a robitikában és a mesterséges intelligenciában jártas tudós segélykiáltása az MI (mesterséges intelligencia) ellen magasabb szintre emeli a félelmet a nem is olan távoli jövőnktől. Az ENSZ szervezetéhez fordultak kérésükkel, amiben azon robotok betiltását kérik, amelyeket mesterséges intelligencia vezérel. Ezen robotok közé tartoznak drónok és gépfegyverek is. Az ENSZ erre reagálva jelezte támogatását 19 országában olvasható az index egyik cikkébenElon Musk szerint ,,ha nem tanulunk meg a gépekkel együttműködni, a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet". Korunk egyik legnagyobb tudósa Stephen Hawking is hasonlóképpen nyilatkozott. Mire lehet képes az MI, ha ennyire megrémiszti a tudósokat is?

Programozás, tanulás

A Microsoft a Cambridge-i Egyetem kutatóival olyan rendszert fejlesztett ki, ami pár másodperc alatt képes egy egyszerű programot "összedobni." A DeepCoder szoftver segítségével a hozzá nem értők is létre tudnak hozni működő programokat. Ezen felül képes tanulni is, így egyre jobb lesz a kódolásban. A már létező, de hibás parancsokat pedig működűkre cseréli. A Facebook Artificial Intelligence Research kutatói sem lopták az időt, kifejlesztettek egy chatbotot, ami az emberinél is emberibb. A program alkudozik és azt olyan jól csinálja, hogy a tesztalanyok nem tudták megmondani, hogy egy géppel alkudoznak. A chatbot célja elérése érdekében megtanult hazudni. Olyan tételek iránt érdeklődött, amikre nem volt semmi szüksége, hogy arról később lemondjon olyanért cserébe amire természetesen szüksége volt.A fejlesztők állítják, hogy a szoftver saját maga jött erre rá, nem ők programozát bele. Ha ez nem lenne elég a Google AlphaGo MI-je a go dél-koreai világbajnokát győzte le. 
go játék
Tette ezt úgy, hogy az intuíció és a kreativitás is elengedhetetlenek ebben a játékban, ezeket pedig nem lehet leprogramozni! A gépet ami legyőzte a vilábajnokot továbbfejlesztették, pontosabban a nullról indult. Amíg az elődje adatbázisa 100 ezer go-játszmával felfegyverkezve indult el, a továbbfejlesztett változat a nulláról. Ezért kapta az AlphaGo Zero nevet. A program kezdetben saját maga ellen játszott és ebből építette fel a tudását. Az AlphaGo Zero-t 3 nap tanulás után kiállították egy meccsre az elődje ellen. A Zero változat 10-ből 9-szer legyőzi elődjét. Negyven nap alatt a világ legjobb go játékosává vált a szoftver, ami azt jelenti, hogy kb. 1 hónap leforgása alatt lekőrözte a go játék mestereinek 3000 év alatt megszerzett tudását. A program mivel saját magát építette fel, ezért nem korlátozza az emberi tudás épp ezért képes soha nem látott stratégiákkal előállni.

Gazdaság, társadalom

Az ilyen és ehhez hasonló technológiai módszerek, újítások és programok könnyen egy negyedik ipari forradalom kirobbanásához is vezethetnek, amely akár a munkahelyek megszűnésének 50%-át is okozhatja. Az MI és a robotika átalakítják a gazdaságot és vele együtt a társadalmunkat is. A változás nemcsak az alacsonyan képzettek megélhetését fenyegeti, a szolgáltatásokban dolgozók és a diplomások állását is kiválthatja. A két oxfordi professzor: Carl Benedikt Frey és Michael A. Osborne tanulmányában olvashatjuk ezeket a rémisztő elképzeléseket. Az állások jövője, a The Future of Jobs a Világgazdasági Fórum tanulmánya számai szerint 7,1 millió munkahely szűnhet meg és csak 2 millió új alakulhat. Mielőtt bárki azt mondaná, hogy "de új munkahelyek is létrejönnek a változásokkal." Tehát ez azt jelenti, hogy 5,1 millió állás szűnhet meg a jövőben. Ahogy az Economist fogalmazott egyszer a jelenség kapcsán: ,,a munka elvesztette a harcot a tőkével szemben".

Európa térkép/álláshelyek megszűnése

Sem az új állások sem a hitelek nem mentenek meg minket, a legutóbbi ipari forradalom idején az emberek átmentek a harmadik szektorba dolgozni, már ez sem lehetséges, a harmadikból már nincs hova. Ha a robotok nem is fenyegetik az életünket, az hogy a munkánkat elvehetik éppen olyan halálos!

Források:

Képek:
ember és gép harca
go játék
európa térkép/álláshelyek megszűnése

Szöveg:
Index Tóth Balázs 2017-10-19
Hvg 2017-10-19
MEK 2017-10-19
Hvg Kis Miklós 2017-10-19
Weforum 2017-10-19

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése