keresés

2017. október 3., kedd

Lélegzetelállító Könyvtárak

Sokan nem is gondolnánk ,hogy egy-egy könyvtár megépítésénél mekkora gondot fordítottak a felépítésükre és a belső területnek a kialakítására.
Ez nem is csoda, ugyanis a legtöbbnél reprezentatív célt is tűztek számukra a dokumentum szolgáltatás mellett. Fontos megjegyezni, hogy az emberek egy része a könyvtárakra , mint kulturális templomokra tekint, ahol a csönd és nyugalom mellett az emberiség elmúlt nemzedékeinek a szemléletvilága és tudása is átjárhat bennünket. De mielőtt még belevetnénk magunkat a modern építészeti stílusok és a folyamatosan fejlődő könyvtári stratégiák és technikák világába, tekintsünk egy kicsit vissza , és nézzük meg milyenek is voltak a régi könyvtárak.
Ez a cikk egy sorozat kezdete amelyben igyekszem egyfajta evolúciós fejlődési sorrendben bemutatni a múltból induló és a jövőbe tartó könyvkultúrát. 

A következőkben Thibaud Poirier fotóművész néhány munkáját fogom ismertetni aki képeivel igyekezett megragadni a híresebb könyvtárak egyedi légkörét és hangulatát. Munkáiban főleg a geometriai sajátságokra és a mérnöki kreativitásra összpontosít.

Biblioteca Casanata (Casanata könyvtár)

A könyvtárat 1701-ben Girolamo Casanata nyitotta meg a közönség előtt. Az eredeti katalógus több mint 25-ezer könyvet tartalmazott, amelynek a többsége ókori görög, héber és latin kormányzati proklamációkból áll. Napjainkban kb. 6-ezer antik könyvel, büszkélkedhet.






Palácio Nacional de Mafra

A Mafra-palotát 1711-ben kezdték építeni, V . János portugál király uralkodása alatt. 1755-re készült el teljesen és a királyi család második lakhelyéül szolgált. Az épületet egy német mérnök Jao Frederico Ludovice tervezte, aki tanulmányozta az itáliai építészetet, és ezt ötvözve művészi kreativitásával valami rendkívülit alkotott. A palota egyik legkülönlegesebb terme rokokó stílusban épített könyvtárterem ami több mint 88 méter hosszú. A padlózat márványból készült. A könyvespolcok pedig kétoldalt húzódnak két sorban amit egy erkély választ el egymástól. A hely másik érdekessége az ahogyan a könyveket védik, ugyanis ezt denevérekkel teszik amiket esténként kiengednek, hogy az ezüst moly nevezetű bogárra vadásszanak.


Galerie de Diane (Diána-galéria)

A Diana-galériát IV. Henrik kezdte építtetni felesége számára. Emellett megbízta a festő Abroise Dubois-t azzal, hogy a mennyezete kezdje el telerakni Diana-t ábrázoló festményekkel ami 1605-ben volt. Dubois a munkája befejeztével meghalt.

Az 1800-as évekre a folyosó lepusztult amit Napoleon hozott helyre, továbbá az itt lévő képek helyére saját uralkodásának a pillanatait kívánta megörökíteni. Azonban mire nekikezdhettek volna ezek megfestésének az uralkodó elveszítette hatalmát.

A galériát 1853-tól könyvtárként használják, aminek a közepén található a glóbusz mit Napoleon szobájából hozattak ide.



Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése