keresés

2017. október 24., kedd

Snowden, a szivárogtató

Edward Snowden az NSA botrány óta tartózkodik Oroszországban, de nem zárkózik el a külvilágtól teljesen. 2016 novemberében az amerikai elnökválasztást követően kommentálta, hogy Donald Trump megválasztása "sötét pillanat" az Egyesült Államok történelmében, de nem félelemre van szükség, hanem cselekvésre.
Snowden november 10.-én mondott véleményt és meglátásokat egy elképzelhető jövőképről egy élő video-chat vonalon, amit egy amszterdami mozi nézőihez intézett. Ebben a moziban mutatták be a róla elnevezett mozifilmet, amit Oliver Stone amerikai filmrendező készített. Közleményében megemlíti, hogy: "Ha egy jobb világot szeretnénk, akkor nem szabad olyasvalakiben reménykednünk, mint Barack Obama elnök, és nem kell tartanunk egy Donald Trumptól sem".


Trump beiktatása után nem egészen egy hónappal állította az amerikai NBC televízió, hogy Moszkva fontolgatja Snowden kiadatását az Egyesült Államoknak. Ezt hírszerzési forrásokra hivatkozva állította a csatorna.
Ez ellent mondana annak a ténynek, hogy január 18.-án közölte Marija Zarahova egy Facebookon posztolt üzenetben, hogy meghosszabbítják még évekkel (2020-ig) a tartózkodási engedélyét.
A február 10.-én sugárzott riport után üzent Snowden a Twitteren: "végre, itt a megfellebbezhetetlen bizonyíték arra, hogy soha nem működtem együtt az orosz hírszerzéssel", továbbá hozzátette: "egyetlen ország sem árusítja ki a kémeit, mert akkor a többiek félhetnek, hogy ők lesznek a következők".
A riportban szót kapott Juan Zarate, aki George W. Bush elnöksége alatt volt terrorelhárításért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó. "Oroszország ezen csakis nyerhet. Snowdenből már kiszedtek minden információt, amire csak szükségük volt, és bizonyosan felhasználták őt a kibertámadásokban is.".
Snowden ügyvédje, Ben Wiznert nyilatkozott, hogy nincsenek információi az esetleges kiadatásról. Az Egyesült Államok elnöki hivatala és Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is cáfolta a kiadatásról szóló információkat.
Az LMP közleményt adott ki, amiben kérték a magyar kormányt, hogy amennyiben beigazolódik a kiadatás szándékának a híre, abban az esetben biztosítsanak menedékjogot a kiszivárogtatónak. Állításuk szerint Snowden tette a közérdeket szolgálta, és nyilvánosságra hozta az USA tömeges lehallgatási programját. "A magyar kormány a változatosság kedvéért az életben legalább egyszer álljon a jó oldalra.". A közleményt Ferenczi István, az LMP közösségi részvételéért felelős szóvivője és Meszerics Tamás, a párt európai parlamenti képviselője írta alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése