keresés

2017. október 22., vasárnap

Lazul a cenzúra Szaúd-Arábiában?


Szaúd-Arábia trónörököse feloldja a WhatsApp-ra, Skype-ra és egyéb alkalmazásokra vonatkozó tilalmát, hogy vonzóbbá tegye az országot az üzleti életben. A királyság korábban tiltotta be az internetes hívásokat. Ez korlátozta annak a lehetőségét, hogy a lakosok a külvilággal is kommunikálhassanak. A kormány ezt az intézkedését 2013-ban azzal magyarázta, hogy ez az egyetlen mód ,hogy "megvédje a társadalmat a negatív nézőpontoktól mely káros a közvéleményre.

Mivel az internet az évek során mindenütt jelenlévővé vált, főleg a kereskedelemben, ezért a kormány feloldotta az internetes hívásokat korlátozó rendeletet a gazdaság élénkítése érdekében. Minden hang és videó hívásra alkalmas applikáció mint a Microsoft Skype-ja vagy a Facebook WhatsApp-ja elérhető lesz-írja a Reuters. A politikai fordulat a Szaúdi kormány széles körű reformjainak részét képezi részben az alacsony olajáraknak köszönhetően melyek hatással voltak az ország pénzügyeire.

"A digitális átalakítás az egyetlen indító kulcsa a Szaúdi gazdaságnak, hogy ösztönözze az internet alapú üzleteket és különösen a médiát és a szórakoztató ipart. "-nyilatkozta az információs minisztérium. A tilalom feloldása kedvezőtlenül érinti a 3 legnagyobb Szaúdi telefon szolgáltatót a Saudi Telecomot, az Etihad Etisalat-ot, és a Zain Saudi-t melyek rengeteg bevételt szakítottak az elvándoroltak által tett nemzetközi hívásokból és küldött  SMS-ekből.

Kiskapuk itt is léteztek/nek

Úgy mint Kínában, Szaúd-Arábiában is sok ember képes volt megkerülni a korlátozást a VPN-ek használatával. Így sikerült a felhasználóknak elhitetniük, hogy valahol máshol vannak ennek következtében tevékenységük nem ütközött a törvényekkel. Azonban a VPN-es hívások gyakran szakadtak meg és lassúak is voltak.

"A hívások nagyon gyakran laggosak és a videók sokat akadoznak"-mondta egy Szaúd-Arábiában tanuló külföldi hallgató aki neve elhallgatását kérte mikor leírta a VPN-ek használatát.

Mindazonáltal a Szaúdi kormány folytatni fogja a cenzúrázást. A pornóoldalakat betiltják és minden egyéb olyat ami kritikus a kormánnyal szemben vagy Izraellel kapcsolatos.

Források:

2017.10.22.
telegraph.co.uk/news/2017/09/20/saudi-arabia-lifts-ban-skype-whatsapp-voice-calls/

2017.10.22.
reuters.com/us-saudi-telecoms-ban/saudi-arabia-to-lift-ban-on-internet-calls


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése