keresés

2017. október 8., vasárnap

Hogyan kerülhetjük el, hogy internetes átverés áldozatává váljunk?


Az internetes hoax, vagy más néven kacsa, álhír, átverés egy nagyon gyakorta előforduló jelenség a weben, ugyanakkor egy komoly probléma is, mivel bárki áldozatául eshet, mind gyakorlott mind pedig kezdő felhasználók.

 

Közelmúltbéli hoaxok a Facebookon


Júliusban nagy port kavart a Facebookon terjedő átverős kampány, melynek üzemeltetői egy 85 000 forint értékű ingyenes Tesco-kupont ígérnek néhány kérdéssor kitöltéséért, megosztás, és az adatainkért cserébe. Egy héttel később pedig egy Penny Market-es kupon is megjelent. Mindkét átverés hasonló sémán alapult:pár kérdés, az adataink, lájkoljuk, osszuk meg a hírt, majd kellő számú ismerőssel is tudassuk a kivételes lehetőséget. A rengeteg megosztásra felfigyelt a két lánc, és azonnal közleményben figyelmeztette vásárlóit hogy, egyik vállalat sem szervezett hasonló promóciót. Ezeket az átveréseket úgy a legegyszerűbb elkerülni, hogy az adott márka,vagy vállalat hivatalos oldalán kell utánaolvasni, hogy létezik-e egyáltalán az adott akció.

 

Hogyan kerülhetjük el?

 

 Az álhírek elkerülésére a legjobb eszköz ha egy kifejezetten erre teremtett programot használunk ami csupán másodpercek alatt képes eldönteni egy adott oldalról, hogy tényleg veszélyes-e vagy csak tudatlanságból gyártott valótlan információkat tartalmaz. Ilyen program például a magyar fejlesztők által létrehozott Hoax Vadász. Ez egy sajnos kizárólag Chrome-ra elérhető bővítmény, amely a böngészőbe épülve kiszűri és blokkolja a hamis híreket, cikkeket terjesztő weboldalakat, valamint a hivatkozáshoz tartozó gyanús Facebook-bejegyzéseket is. 
A Facebook is harcol az közösségi oldalon terjedő átverésekkel, még hivatalosan nem vezették be, de a dolog lényege, hogy a gyanús bejegyzések alatt piros felkiáltójellel kiemelt, "Disputed by 3rd Party Fact-Checkers" feliratú szöveg figyelmezteti a felhasználót. 
A Google, áprilisban indított egy fact check (tényellenőrző) funkciót, mely a keresési eredményekben megjelenő hírek igazságtartalmát hivatott eldönteni. Végezetül érdemes átfutni a listát amin azok a weboldalak nevei szerepelnek melyek köztudottan átveréseket és álhíreket terjesztenek.


Ha már megtörtént a baj...


 A kisebbik probléma az, ha pusztán továbbterjesztettük az adott átverést egy like vagy megosztás formájában. Az viszont már nagyobb probléma ha személyes adatainkat is kiadtuk, mivel ilyenkor nagy eséllyel a csalók a telefonszámunk, e-mailcímünk, vagy akár a bankkártyánkkal kapcsolatos információkra is pályáznak. Ilyen esetekben egy-egy emelt díjas sms, telefoncsörgés, és néhány száz forintunk bánhatja, súlyosabb esetekben viszont ezrek tűnhetnek el a gyanútlan fél bankszámlájáról. Ha megtörtént a baj nyilvánvalóan már nem lehet visszacsinálni de annyit tudunk tenni, hogy a lehető leggyorsabban letiltjuk a bankkártyánkat.


Források:

 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése