keresés

2017. október 3., kedd

NSA - Skype

A 2013. júniusában indult NSA-botrányban, amely a kiszivárogtatott világméretű lehallgatási adatok miatt robbant ki, kiderült, hogy állítólag az amerikai hírszerzés már 5 éve hozzáfér a Skype hívásokhoz és üzenetekhez. A PRISM részét képező Project Chess létrehozásával a Skype segítette az amerikai hírszerzést, hogy a legális és technikai problémákat feltérképezve, gyorsabban a rendelkezésükre tudják bocsátani a programon folyó kommunikációkat.

Ám a megfigyelés nem konkrét beszélgetésekre vagy az ott elhangzó szavakra irányul. Ahogy az akkori elnök elismerte, a nevekre és a hívások tartalmára ilyen tömegben nem kíváncsiak. Hanem a telefonszámokat és a hívások hosszát figyelik.
A kisebb adatokból viszont minden fontosabb dolgot megtudhatnak rólunk. Ugyanis a mindennapi tevékenységeinkből kirajzolódnak mintázatok, amelyeket vizsgálva, meglepően pontosan kirajzolhatók a jövőbeli események. Erre a kiszámíthatóságra az erdélyi származású Barabási Albert-László mutatott rá a "Villanások" című kötetében.
Az USA kormánya pedig a gyanús viselkedésmintákat keresi. Amint valakinél találtak ilyet, máris megalapozott gyanú birtokában, bírói felhatalmazást szerezhetnek egy-egy konkrét személy megfigyelésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése