keresés

2017. október 13., péntek

Uber - Tiszavirágélet Magyarországon. És mi van ma?

Budapest, 2016.01.18. Tüntetés az Uber ellen
Magyarországon 2014. novemberében jelent meg az Uber, és 2016 júliusában jelentette be Fekete Zoltán, operatív igazgató, hogy a cég beszünteti hazai működését, tehát valóban kérészéletű volt a hazai tevékenység, dacára a többezres támogatói és használói tábornak és a körülbelül 1200 főnyi sofőrnek.
Hiába: a taxisok és a kormány "összefogásának" köszönhetően 2016 júniusában a parlament megszavazta az ún. blokkolási törvényt, ami azt jelentette, hogy maximum 365 napig blokkolni lehet azokat az internetes oldalakat, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak. Ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítették az Uber magyarországi működését.

Uber-kisokos
Mi az Uber egy mondatban? Utasként: lehetőség arra, hogy valaki a taxi árainál olcsóbban utazzon. Sofőrként: akár munka mellett is pluszpénzhez juthat azzal, hogy másokat szállít. De ételt is szállítanak!
Apple-alkalmazás ikonja
Az Uber tulajdonképpen egy olyan okostelefonos (Android/iOS) alkalmazás, amelynek segítségével hívhatunk magunknak Uber-taxit, majd a mért GPS-adatok alapján kártyával fizethetünk. Lényege éppen az, hogy a taxitársaságokat kiiktatja azzal, hogy közvetlenül, az applikáció segítségével kapcsolja össze az utasokat a sofőrökkel. Éppen ez nem volt ínyére a budapesti taxisoknak, akik szerint ez tisztességtelen konkurenciát jelentett számukra; sikeresen lobbiztak a kormánynál, és el is érték céljukat.
Azért mert Magyarországról kivonult, másutt vígan funkcionál: például a franciaországi foci-EB idején több. mint egymilliószor(!) használták. Az Uber ma is sok helyen elérhető  Európában. (Igaz, hogy nem túl naprakész az oldal, mert még szerepel Budapest is...)

Hiányzik? Nekem igen.
Múlt héten egy esős hétköznap este Sasadról Óbudára szerettem volna eljutni, ezért -fél nyolc körül- próbáltam taxit rendelni több nagy taxis cégtől is - de nem sikerült. Hosszú perceken át várakoztam a diszpécser jelentkezésére a szokásos zenét hallgatva, majd amikor végre sikerült élő emberrel beszélnem, kiderült, hogy nem tudnak kocsit küldeni, mert nincs. Lehet, hogy a taxisoknak előnyös volt, hogy már nincs konkurenciájuk, de hogy az utasok nem jártak jól, az biztos.

Lehet, hogy jól jártunk?
Tiszta szerencse, hogy betiltották nálunk az Ubert. Ez a címe a hvg.hu október 12-i cikkének, amelyből kiderül, hogy egy biztonsági kutató megállapította, hogy az Apple jogosultságot adott ahhoz az iOS-es Uber-appnak ahhoz, hogy rögzítse azt, amit a kijelző mutat, akár akkor is, amikor az app be van zárva. Az eredeti cikk a The Hacker News-ban jelent meg, és az Apple még nem reagált a hírre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése