keresés

2023. május 17., szerda

Gyerekek és az interneten rájuk leselkedő számos veszélyforrás


Bárki, aki huzamosabb időt tölt el az interneten, kétséget kizáróan találkozott már olyan jelenségekkel, amelyek valamilyen szinten veszélyeztették a mentális jólétét, kihatással voltak fizikai közérzetére. Az internet gyors fejlődésével viszont ma már nem csak az idősebb korosztályok, hanem a fiatal és kiskorúak is szinte mindennapos jelleggel használják azt. Ezzel az egyetlen probléma az, hogy míg egy felnőtt tisztában van, az internet árnyoldalával addig egy kiskorú nem feltétlenül rendelkezik olyan tudással és eszközökkel, amelyekkel ő is képes lenne ellene védekezni. A legtöbb fiatalkorú internetező tisztában van ezekekkel a veszélyekkel és a szükséges segítséggel, könnyen és egyszerűen képesek azokat kivédeni és hatékonyan védekeznek ellenük.

Az internet számos veszélye

Azt, hogy az internet veszélyes hely nem is kell ecsetelünk, sem bizonyítanunk; mindannyian tisztában vagyunk ezzel a ténnyel, de hogy mégis milyen típusú veszélyekről beszélhetünk, az már egy kicsit nehezebben megragadható. Ráadásul a veszélyforrások közül is vannak kifejezetten olyanok, amelyek csak a kiskorúak esetében állnak fenn. De mégis, milyen online fenyegetésekkel számolhatnak a mai fiatalok a szörfözés közben? Nos, elsősorban a legfontosabb, hogy óvatosnak kell lenniük olyan más idősebb felhasználókkal szemben, akik korukból adott naivitásukkal szeretnének visszaélni. Ilyen lehet az online behálózás vagy zaklatás esete, vagy ritkábban a fiatalok körében: a bankkártyás átverések és csalások. A másik nagyobb veszélyforrás éppen a saját korosztályuk által nyújtott veszélyek. Nem egyedi, sem ritka esett, hogy a gyerekek előszeretettel bántalmazzák saját társaikat, és sajnálatos módon ennek a magatartásnak az online világban is fellelhető a megléte. Az utolsó nagyobb veszélycsoport pedig nem más, mint az interneten fellelhető felnőtteknek szánt tartalmak, melyet nem szűrnek meg rendesen, vagy az könnyen hozzáférhető, a védelem kijátszható.

Online bántalmazás, avagy a ’bullying’ jelensége

Sajnos a társas léttel együtt jár az a jelenség, amit szerintem minden ember legalább egyszer átélt élete során: az a gúnyolódás, zaklatás és piszkálódás kellemetlen és felkavaró jelensége angol megnevezésén a bullying. Ezt a fájó és bántó jelenséget még a valóságban is sokszor kényesen és nehezen kezeljük. Sok hasznos és haszontalan tanácsot kaphatunk a témával kapcsolatosan bárhova is fordulunk. Ami még nehezíti ennek a szituációnak megoldását az sokszor a bizonytalanság, tanácstalanság, illetve minden eset egyedi, nehezen lehet bármilyen jó általános tanácsot adni a megoldásával kapcsolatban. Ráadásul a helyzetet bonyolítja, ha a gyerek szülei illetve az oktató sem hajlandó közreműködni a szituáció kezelésében. S hogy még jobban bonyolítsuk a gyerekek életét, az online világ elterjedésével megjelent az online gúnyolódás koncepciója. Míg a hagyományos ’bullying’ esetében az érintett gyereknek talán még van lehetősége mentsvárat találnia otthonában, támogató környezetében, addig az online bántalmazás ezt teljesen kizárja, vagyis ezzel a bántalmazó a nap 24 órájában képes megszégyenítő, fenyegető vagy egyéb más megfélemlítési taktikát alkalmazni a kiszemelt áldozata ellen.

A zaklatás és a behálózás jelensége

Számomra eme két jelenség a legijesztőbb és egyben a legveszélyesebb, amivel egy kiskorú vagy egy fiatalkorú gyermek találkozhat az internetezés közben. De mit is takar ez a két idegen kifejezés (’stalking’ és ’grooming’)? Az online zaklatást, a ’stalking’-ot úgy fordíthatnánk le magyarul, hogy online kémkedés vagy mások szenvedélyes megfigyelése valamilyen szociális média felületen keresztül. Mondani sem kell, hogy emiatt a jelenség miatt fontos, hogy mit hogyan töltünk fel az internetre és osztunk meg magunkról. Ha nem vigyázunk, akkor könnyen bárki bármilyen információhoz hozzájuthat az adott személyt illetően és visszaélhet azzal mindenféle ártó szándékkal: akár a kiskorúak információit és képeit illetően. A ’grooming’ jelensége megfogalmazható úgy, hogy egy felnőtt egyfajta bizalmi kapcsolatot alakít ki egy kiskorúval annak érdekében, hogy később szexuális visszaélést kövessen el ellene vagy abuzálja.

Tik-tok és a fiatalság: az internet más számos függőséget okozó káros tartalma

Egy másik veszélyforrása lehet az internetnek, amikor a befolyásoló képességét gyakorolja ránk melynek nem csak a gyerekek, de akár felnőttek is áldozatul eshetnek. Sokszor meg lehet figyelni ezt a jelenséget, amikor egy trend vagy egy nézet rohamosan terjed el az interneten és sok embert vonz be, hogy azokban részt vegyen vagy megváltoztatása a gondolkodásukat. Sajnos ezekről az esetekről szoktunk a legtöbbet beszélni, mivel ezeknek gyakran tragikus végük ér. Hogy egy ismert és egyszerű példát említsek, beszélhetünk a hírhedt jeges vödör kihívásról vagy a mosószer kapszula próbáról. Az első esetében nem egyszer fordult elő, hogy minél extrémebb módszereket használva próbáltak hideg vizet önteni a résztvevők egymás nyakába, ami gyakran testi sérülést okozott. A másik kihívásról szólva pedig: próbáltak mosószer kapszulát lenyelni a résztvevők, ami pedig gyakran rosszulléttel, és egy kórházi látogatással végződött. 

Lehetséges a biztonságos internetezés és védekezés?

Most, hogy képet kaptunk arról, hogy az internet milyen egy veszélyes hely lehet a kiskorúak számára, érthető módon elgondolkodhatunk arról, hogy mégis hogyan tudnák ezt a folyamatot biztonságosabbá tenni vagy legalábbis a felsorolt veszélyforrásokat minimalizálni. Elsősorban az a legfontosabb, hogy a kiskorúakat felvilágosítsuk ezekről a veszélyekről, és hogy ha ezekkel találkoznak tudják, mi a teendő. Mint minden védekezési taktikánál itt is a prevenció a legfontosabb, hogy megelőzzük a bajt, mielőtt az bekövetkezne. Más megoldás lehet esetleg, a különböző virtuális gyermekzárak vagy korlátozások alkalmazása, bár ez sem nyújt teljesen biztos megoldást, maximum a nem kiskorúaknak szánt tartalmak elkerülését segíthetik elő. Másfelől kiszabhatunk egy idő korlátot, vagyis egy napra meghatározhatjuk, hogy a gyerekek mennyi időt tölthetnek az interneten. Sajnos ez sem szuper biztos, hiszen csak az időt korlátoztuk nem a tartalmat, avagy a nem kívánatos személyek jelenlétét. Végszóul csak azt tudom minden szülőnek és tanárnak javasolni, hogy legyünk őszinték a gyerekekkel és készítsük fel őket a veszélyek ellen.

Források: 

telex - Fact check: „a gyerekek agya transzba kerül a képernyőtől”

Nationalworld - Online child sexual abuse

islaBit - Dangers for children in social network

APA - Keeping teens safe on social media: What parents should know to protect their kids

Kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése