keresés

2021. május 5., szerda

A Holt- tengeri tekercsek titkai

A Holt-tengeri tekercsek a mai napig igazi rejtélynek számítanak. Noha már sok mindent sikerült kideríteni róluk, de a szerzőjükről még semmit sem tudunk. 

A mesterséges intelligencia segítségével a tudósok bebizonyították, hogy a Holt-tengeri tekercsek egy részét két írnok készítette. Ehhez a Nagy Ézsaiás-tekercset vizsgálták meg, mely a leghosszabb fennmaradt dokumentumrészlet. A teszt kimutatta, hogy a szöveget két hasonló kézírású írnok másolhatta le.

Mik is azok a Holt-tengeri tekercsek?

forrás: kotoszo.blog.hu

1947-ben egy beduin kecskepásztor (Muhammad Ahmed el-Hamed) egy elkóborolt kecske után kutatva bukkant az első tekercsekre egy Holt-tenger melletti barlangban, a Kumráni-hegységben. Egy kerámiaedényben bőr-és papirusztekercsek voltak, melyekről később kiderült, hogy közel kétezer évesek. A tekercsek a viasszal légmentesen lezárt, körülbelül fél méter magas agyagkoporsóknak köszönhetően maradtak fent több ezer éven keresztül. Tíz évnyi kutatás után tizenegy barlangban több tízezer tekercs töredéket találtak, feltehetően 800 különböző iratból, melyek Kr.e. 3. századtól Kr.u. 68. közti időszakban keletkeztek.

Mi a jelentőségük?

forrás: 24.hu

A héber, arám és görög nyelven íródott zsidó iratok sokféle irodalmi műfajt és témát tartalmaznak. Megtalálhatók köztük a Biblia könyveinek kézirata, melyek korábban születtek, mint bármely más ismert bibliai kézirat. A tekercsek nagy részét a héber Ószövetség másolatai teszik ki. Felfedezésük azért jelentős, mert kiváló állapotban maradtak fenn, annak ellenére, hogy sokáig a létezésükről sem tudtunk. Egy ősi zsidó közösség tagjai, az esszénusok írták és rejtették el a barlangokban a tekercseket, de később senki sem ment vissza értük. A tekercsek közül az Izajás vagy Ézsaiás tekercset tartják a legfontosabbnak, mivel ez a leghosszabb (7,34 méter) és ez maradt ránk a legjobb állapotban. Ezekből az okokból kifolyólag tanulmányozták már olyan sokan, de hogy egy vagy több írnok jegyezte e le, azt eddig nem tudták megállapítani.

Az esszénusok törzse

Az esszénusok vagy edomiták egy zsidó irányzat tagjai voltak 2000 évvel ezelőtt. Amikor a zsidók 12 törzse ketté vált, ők voltak azok, akik kint éltek a pusztában. Egyszerű életet éltek és mindenki egyenlő volt ebben a törzsben, nem tartottak szolgákat. Egy alaptörvényük volt: Ne tégy másokkal olyat, amit nem szeretnéd, hogy veled is tegyenek! Ha ezt betartod, akkor nem kellenek törvények. Ez a közösség évszázadokkal később is fent maradt, és más-más néven sok országban előfordultak. Az egyik ilyen esszénius törzs a Holt-tenger mellett, Kumránban élt és az általuk hátrahagyott tekercseket találta meg 1945-ben a kecskepásztor elrejtve a barlangokban.

A mesterséges intelligencia és a mintafelismerő eljárás buktatta le a szerzőket

A hollandiai származású kutatók Madlen Popovic, Maruf A. Dhali és Lambert Schomaker a Groningeni Egyetemről megvizsgálták az Ézsaiás-tekercset. A kutatás során a héber álef betűt tanulmányozták, mely több mint 5000-szer szerepel a szövegben. Az eljárás lényege, hogy a tekercsekről kivonják az ősi tintanyomokat, melyeket digitális képen láthatunk.

forrás: szombat.org

"Az ősi tintanyomok közvetlenül egy adott személy izommozgásához kapcsolódnak, és ennél fogva személyiségspecifikusak. Valószínű, hogy két írnok szorosan együttműködve dogoztak, és bár megpróbálták felvenni ugyanazt az írás stílust, mégis elárulják magukat, az egyéniségüket."

Ezzel az elemzéssel már bizonyítani tudták, hogy a szöveget egynél több írnok készítette. A hasonlóságot a kézírások között magyarázhatja az, hogy a skriblerek (írnokok) egy helyen tanulhattak írni. A másik lehetőség, hogy egy fiú és az apja voltak az írnokok és a fiút az apja tanította írni. Bárhogy is volt, a tanítás eredményesnek bizonyult, hiszen a modern tudomány mostanáig nem tudta megkülönböztetni a két kézírást.


Forrás:

qubit.hu Mesterséges intelligencia buktatta le aholt-tengeri tekercsek szerzőit

qubit.hu A holt-tengeri tekercsek titkait nemcsak arájuk írt információ fedheti fel, hanem a genetika is

24.hu Újabb holt-tengeri tekercsekre bukkantak

magyarkurir.hu Mit rejtenek a holt-tengeri tekercsek?– Interjú Dávid Nóra vallástörténésszel

gotquestions.org Mik a Holt-tengeri tekercsek, és mi ajelentőségük?

raketa.hu A mesterséges intelligencia fejtette meg aholt-tengeri tekercsek egyik titkát

itbusiness.hu Mesterséges intelligencia és aholt-tengeri tekercsek

libarius.hu Mesterséges intelligencia oldotta meg az egyik holt-tengeri tekercs rejtélyét

fenyes-eg.hu Esszénus angyalok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése