keresés

2021. május 10., hétfő

A 5G lassú, de biztos beszivárgása az életünkbe

 

Mi is az a 5G

A vezeték nélküli hálózat (mobilhálózat) 5. generációs tagjának rövidített megnevezése. A legújabb generáció bevezetését az átlagfelhasználók számára Dél-Korea kezdte meg elsőként 2019 áprilisában. Az elképzeltek és a számítások szerint nagy befolyással lesz a jövőbeli internethasználatra, valamint a gazdasági és technológiai fejlődésekre. Mégis elterjedését korlátozza az ellenérzés a lehetséges veszélyek miatt, amit magában hordozz. Legtöbbje összeesküvés elméletekre alapul, vagy pedig az elektromágneses sugárzástól való félelemre, de a tudományos szakvélemények tagadják utóbbi lehetőségét. Később a Covid-19 terjedésével magát a koronavírust is megpróbálták hozzákapcsolni.

De a valóságban a technológia továbbra sem más, mint egy mobilhálózat, ami magasabb frekvenciatartományban működik, mint a korábbi opciók és az érzékelő műszerek sokkal érzékenyebbek az adásra és vételre, biztosítva a kihasználatlan hullámsávok szélesebb sávszélesség és nagyobb adatátviteli sebességét.

Európai terjedés

Az első nagyszabású, kereskedelmi 5G hálózat felállítása a Swisscom és Ericsson telekommunikációs szolgáltatójához köthető, mely Svájc számos területén adott elérhetőséget az okostelefonok számára. A Swisscom a sikeres indítás után később bejelentette, hogy 2019 végére már az egész országon elérhetővé teszi a hálózatot, mely révén a lakosság 90%-a hozzáfér majd.

Magyarországi terjedése

Itthon már 2017-ben megalakult a Magyarországi 5G Koalíció, melynek egyik célja volt, hogy országunk részese és számottevő tényező legyen a technológia fejlesztésének és kialakításának. A számos lehetőség közül a Vodafone indította el elsőként a szolgáltatást 2019 októberében. A DIGI szintén pályázott a lehetőségre/árverésre, de az NMHH döntése szerint nem felelt meg az elvárásoknak (amit előbbirendkívül tagadott huzamosabb ideig).

2020-ban a Magyar Telekom hivatalos közleményben jelezte, hogy a tervek szerint 30%-ra bővíti a lakossági lefedettségét a fővárosban az év végére. Ez az eredmény azóta folyamatosan bővül hazánkban, s a fejlesztések és terjedések továbbra is haladnak és a Covid-19 okozta problémák sem állították meg. A budapesti kutatásokat követően, ebben a hónapban jelentették be, hogy újabbak indulhatnak Győrben, miután egy új együttműködés megállapodás jött létre a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a győri Széchenyi István Egyetem között. Ez nem csak a 5G hálózatok terjedését, de az új, hozzájuk értő szakemberek képzését is magába foglalja, így a felsőoktatásba is bekerül, mint oktatási anyag.

Példa az egyéb befolyásra

Hogy mennyire befolyásoló tényező az adatforgalom sebessége mi sem mutatja jobban, hogy nem csak kedvenc videóink letöltését hordozza magában, de mezőgazdasági sikereket is, kimagasló nyereség behozatalával örvendeztetheti a magyar agráriumot.
“Az agrárágazat, az ipar, de a szolgáltatási szektor is hatalmas fejlődésen megy keresztül a digitális megoldásoknak és szolgáltatásoknak köszönhetően.” - mondta Gonda Gábor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.
Dehogy miért is? Egyszerű, a mai eléggé változó klíma helyzete megnehezíti a gazdák munkáját a gyors reagálás terén, így egy precíz és gyors mobilhálózat elengedhetetlen. A 5G hálózat betelepítésével pontosabban meghatározhatják a permetezést, takarmányozást, sőt még az öntözést is valós idejű kommunikáció lefolytatásával.

Még az űr sincs védve

A Lockheed Martin együttműködésbe kezd az Omnispace vállalattal: a két fél közösen fejleszt egy űralapú 5G-hálózatot. Ez mind kormányzati és kereskedelmi célra is fel lesz használva. A Lockheed Martin egyik célja pedig, hogy a hadseregek járművei önjáróvá váljanak, aminek a gerince a 5G hálózat adná.

Lezárás

Végszónak annyit, írnék, hogy habár a jövő maga kiszámíthatatlan, a 5G használata és elterjedése a mindennapjainkban elég biztosan elképzelhetővé vált az elmúlt év alakulása alapján. Hogy pontosan mikortól jutunk el az előző generációk leváltásáig az még rejtély, de egy folyamatos átalakulásnak lehetünk tanúi. Vajon mennyire lesz ez jó nekünk? Ez egy kérdés a következő évekre...

_______________________________________________________________________________

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése