keresés

2021. május 10., hétfő

Pedofilok a világhálón

Manapság egyre több szó esik arról, milyen fontos odafigyelnünk nemcsak a saját biztonságunkra, de a gyerekekére is a neten. Sokan azonban még mindig csak legyintenek a témára, mondván, hogy az ő gyerekük nem buta és képes vigyázni magára. A hirtelen hatalmas népszerűséget elérő cseh dokumentumfilm, a Csapda a neten segít, hogy kicsit mindannyian átértékeljük mit is jelent valójában a biztonság.

A filmet a 2021-es Budapesti Dokumentumfilm-fesztiválon mutatták be elsőként és az alkotás szinte rögtön hatalmas port is kavart. A filmet rendező Barbora Chalupová és Vít Klusák arra törekedett, hogy minél hitelesebben mutassa be milyen veszélynek vannak kitéve a gyerekek a világhálón.

A színésznők kiválasztásánál szempont volt, hogy sokkal fiatalabbnak látszódjanak a koruknál és hitelesen elő tudják adni a tizenkét éves kislányt. Ezután beköltöztették őket egy díszletbe, ami a „szobájukat” volt hivatott jelképezni. A következő lépés az volt, hogy egyszerű, nem kihívó képekkel teletűzdelt álprofillal több közösségi oldalra is felregisztrálták őket. Innentől kezdve nem is kellett sokat várni, hogy „a kislányok” megkapják az első kéretlen, durván szexuális tartalmú üzenetet. Az első öt órában csaknem 83 férfi írt rá a színésznőkre különböző ajánlatokkal. Ez a szám a tíznapos forgatás végére 2500-ra módosult.

A stáb természetesen már a forgatás megkezdése előtt kapcsolatba lépett a hatóságokkal, a film után több ember ellen eljárás is indult. A film elején pár hivatalos felmérésből származó adatot is olvashatunk. Ezek szerint Csehországban a gyerekek hatvan százaléka szülői felügyelet nélkül internetezik, ám ami még ennél is aggasztóbb, hogy negyvenegy százalékuknak küldtek már ismeretlenek pornográf jellegű képeket. Az Unicef felmérései szerint a helyzet Magyarországon sem jobb.

A dokumentumfilm attól lesz annyira erős, hogy bemutatja mit jelentenek a valóságban ezek a számok. Amíg ugyanis az ember csak szimpla statisztikákat lát hajlamos elbagatellizálni a dolgot. Itt azonban a egyenesben látunk mindent és ez egy konkrét arculcsapással ér fel. Ezek után félelmetes abba belegondolni, hogy a hivatalos statisztikából vajon mennyi kisgyermek kimaradhatott, akiknél soha nem derült fény az ilyesfajta szexuális jellegű zaklatásokra.

Ami még egy szomorú érdekesség és bizonyíték amellett, hogy ezek az adatok nem túloznak el semmit: a casting során, a forgatásra jelentkező huszonhárom színésznőből tizenkilenc számolt be hasonló zaklatásról gyerekkorából.

A másfél órás filmet szinte lehetetlen úgy végignézni, hogy az embernek ne kavarodjon fel folyamatosan a gyomra és veszítse el a hitét szinte véglegesen az emberiségben. Szabályosan undorító látni, hogy felnőtt férfiak (elég széles életkori szórással, a húszévestől a hetvenig) hogyan beszélnek ezekkel a lányokkal, hogy önkielégítenek minden szégyenérzet nélkül videochat közben és hogyan kezdik el zsarolni áldozatukat. Mindezt úgy, hogy a színésznőknek külön ki van adva, hogy nem kezdeményezhetnek, nem tűnhetnek rámenősnek, mindig csak óvatosan és szégyenlősen reagálhatnak az előttük zajló történésekre.

Sokan találkát is kérnek, már rögtön az első beszélgetés után. Ezeket a stáb sok esetben valóban végig is csinálja, egy bekamerázott cukrászdát használva helyszínként. A szexuális ragadozók pedig általában nem teketóriáznak: megpróbálják rávenni a kiskorú lányokat, hogy menjenek el velük, vegyenek részt édeshármasban, vagy engedelmeskedjenek nekik, különben a korábban elküldött meztelen szelfijük (amit úgy készítettek, hogy egy aktfotóra rászerkesztették a színésznő fejét) kikerül az internetre.

Habár a filmben minden „civil ember” arcát kitakarták, a nyomozóhatóságok később többük ellen is eljárást indítottak.

A forgatás sokszor napi tizenkét órát is igénybe vett, alaposan megtépázva a készítők idegeit. A felvételek alatt folyamatosan jelen volt a stábban pszichológus, szexológus, gyermekvédelmi szakember és jogász is. Ezek a szakemberek több alkalommal meg is szólalnak a filmben, elmagyarázva a nézőnek a látottak pszichológiai hatásait, esetleges jogi következményeit.

Az alkotók elsődleges célja az volt, hogy felhívják arra a figyelmet, hogy bármennyire is nem nézünk oda, a gyermekek interneten keresztüli szexuális zaklatása igenis létezik és sajnos nagyobb léptékekben, mint azt valaha is gondoltuk volna. A Csapda a neten nagyon gyorsan nagy siker lett, amelyre csak a bemutató hétvégén közel 115 ezren váltottak jegyet Csehországban.

Felhasznált források:


12 évesnek látszó színésznők leplezik le az online szexragadozókat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése