keresés

2021. május 11., kedd

Covid-19 és a kiberbűnözés

 

„A kiberbűnözés számítógépek és számítógépes rendszerek segítségével, vagy számítógépek és hálózatok kárára elkövetett bűncselekmények gyűjtőfogalma.”

 


Kezdetben a kiberbűnözés kimerült a vírus támadásokban. Ezek okoztak károkat, de nem volt nagy jelentőségük. A 21. században jelentek meg a rosszindulatú szoftverek, illetve célzott támadások egyedi felhasználok ellen, bankok és bankszámlák ellen. A legelterjedtebb formája a számítógépes csalás.

A koronavírus hatására a legtöbb ország korlátozásokat vezetett be, amelynek hatására az iskolákban megkezdődött a távoktatás a munkahelyeken pedig a távmunka. Sokkal több időt töltünk online, és a megnövekedett adatforgalom a kiberbűnözőknek is kedvez. A járványt próbálják felhasználni arra, hogy hozzáférjenek személyes, vagy pénzügyi adatainkhoz.

A leggyakoribb ilyen támadások pl.: üzenetek, linkek, vagy hivatkozások, amelyek hamis weboldalakra vezetnek. Ezeken az oldalakon általában gyógymódokat ígérnek vagy adományoknak álcázva gyűjtenek pénzt, akár hivatalos egészségügyi oldalnak is tűnhet.

„Március végéig több mint 42 000 olyan weboldalt regisztráltak, amelyek doménneve tartalmazza a „covid” vagy „corona” szavakat; sokat ezek közül károkozási céllal hoztak létre. „

Az Interpol is felhívja a figyelmet arra, hogy több ezer új oldalt regisztrálnak, amelyeket aztán adathalászatra, kártékony szoftverek terjesztésére, hamis egészségügyi termékek adásvételére használnak.

Az Europol szerint a következő kiberbűncselekményekre kell jobban odafigyelni: zsarolóvírusok terjesztése, elosztott túlterheléses támadások, gyermekek szexuális kizsákmányolása, sötét weben zajló cselekmények.

„A zsarolóvírusok olyan kártékony programok, amelyek a rendszerbe jutva titkosítják az abban található fájlokat, a titkosítás feloldásához pedig rendszerint díjfizetés ellenében adnak kulcsot.” Például ilyen zsarolóvírus a CovidLock, amelyet  koronavírus követő alkalmazásnak álcáztak.


Megnőtt a járvánnyal kapcsolatos kéretlen levelek száma is. A spamek tartalmazhatnak kéretlen hirdetéseket egészségügyi termékekről, de tartalmazhatnak kártékony szoftverre mutató hivatkozást is. Előfordul, hogy ezeket a leveleket a WHO, bankok vagy kórházak nevében küldik, pédául úgy, hogy töltse ki a mellékelt űrlapot, és a felhasználó ezek után menjen be koronavírus tesztre. Ezek a spamek általában bejelentkezési adatokat próbálnak megszerezni. A pénzintézetek nevében írt levelek miatt, több ember is megadta bankkártya adatait, így például Németország 10 millió eurót bukott az adathalászok miatt.

A gyermekek online kizsákmányolása is megnőtt, mert ők is több időt töltenek gépek előtt , a társas kapcsolataik nagy része is ide tevődik át, ezért könnyen zaklatók áldozatává válhatnak.

A legújabb korona vírussal kapcsolatos kiberbűnözés az oltásokkal kapcsolatos. Hamis oltási ajánlatokkal próbálják az emberek személyes adatait megszerezni, vagy téves kijelentéseket tesznek az oltásokkal kapcsolatban. Az adathalászok általában olyan kéretlen leveleket küldenek amelyekben vakcinákat  árulnak, vagy amelyekben azt írják, „a linkre kattintva megtudhatja az eltitkolt igazságot”.

 

Mit tehetünk a biztonságunkért:

  • Ne kattintsunk ismeretlen email címről érkezett levelekben linkekre.  Legyünk óvatosak a spamnek tűnő e-mailekkel, főleg ha adataink megadására sürgetnek.
  • Használjunk többrétegű biztonsági megoldást a digitális eszközeinken. Cseréljük gyakran a jelszavakat és válasszunk hosszú és összetett jelszót, amely számokat, betűket és speciális karaktereket tartalmaz.
  • Védjük a készülékeinket. Telepítsünk vírusirtót, tűzfalat és egyéb internetes biztonsági programokat.


Felhasználóként annyit tehetünk, hogy betartjuk ezeket a biztonsági intézkedéseket, elővigyázatosak leszünk, és kiemelt figyelmet fordítunk gyermekeink internethasználatára.




Forrás:

https://24.hu/tech/2021/04/20/eset-jelentes-internet-oltas-vakcina-hamis-atveres-csalas/

https://www.ludovika.hu/blogok/itkiblog/2020/05/06/kiberbunozes-karantenban-uj-veszelyek-az-interneten/

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/fighting-disinformation/tackling-coronavirus-disinformation_hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése