keresés

2021. május 18., kedd

A jövő közössége


Eddigi  szemlecikkeimben jelen és jövő problémákat  vitattam az oldalon, most viszont ezeket összevetve szeretnék a jövő közösségéről beszélni.

Kikért fogunk rajongani?

Természetesen a felső tízezer iránti rajongás jelen lesz, azonban ezek megtelítődnek nem létező, mesterségesen generált influenszerekkel is, valamint olyan influenszerekkel akik a számgenerálás és a vesztegetés fog éltetni majd.

 Emma Blackery, youtuber és énekes első kézben tapasztalta a termékforgalmazó cégek kényes és energiahatékony reklámozásának lelki és etikai káros hatásait, köztük a jelenséget, amiben kifejezte aggodalmát hogy egyre több robot influenszer fog olyan termékeket forgalmazni amelyek nem feltétlenül lesznek az ember hasznára, mi több minőségileg kifogásolható, vagy olyan szolgáltatás ami az emberek számára talán kevésbé hasznos vagy káros lesz.

A kérdés már csak az lesz: Észrevesszük e a különbséget a valós sztárjaink és a robot influenszereink között?

Mivel fogunk fizetni és mit fogunk fizetni?

Mára már világos, hogy egyszerre lesznek digitális és valódi valutáink. A digitális lassan valódi érték nélkül is létezni fog, eltudom képzelni hogy pár év mulva a munkánkért a fizetéshez nemcsak cafeteria hanem digitális valuták egyike is társulni fog kiegészítésképpen, tekintve arra hogy egyre több ügyintézéshez online platformokat fogunk használni.

Adatainkat nemsokára mi is pénzzé tudjuk majd alakítani, ezzel is lehetőséget szerezve az online pénzkeresésre.Termékként első kommentek és bejegyzések is bekerülnek majd,majdhogynem olyan értékkel mintha egy régi festményt vagy egy emléktárgyat akarnánk árverezni.

Hogyan találjuk meg a dolgokat a buborékunkon kivül?

Szerintem erre a megoldás kétoldalú lesz. Egyrészt ki fognak fejleszteni olyan applikációkat ami direkt szélesíti a buborék látókörét, akár tervezett ai generált keresésekkel, vagy egyszerű szűrőkkel, ami kiszűri a hamis információt, vagy befolyásoló adathalmazokat, illetve mi magunk is rá fogunk jönni, mire lesz érdemes rákeresni igazán. Ez nagyon fontos lenne, hiszen mamár algoritmusok is létrehozhatnak hamis híreket az internetes portálokon.

Ki fog minket képviselni digitális atrocitások és jogi kérdések esetén?

Ahogyan változnak a jogszabályok, úgy fognak szélesedni a jogi területek is. Eltudom képzelni, hogy a jogászok között már lesz olyan aki kifejezetten online szolgáltatások ügyeiben, egy másik ember online vásárlásokkal kapcsolatos kérdésekben, egy harmadik pedig felhasználói bűncselekmények terén lesz majd jártas.

Új szabálykönyvek lesznek a digitális valutákra, az alkotások piacra bocsátásában, etikai kódexek a különböző platformokhoz, amiknek a tagjai akarunk lenni.Emellett viszont elképzelhető hogy ezen tagságok szintén online token formájában lesznek érvényesek, ezzel is szűrve a valós vagy a robot felhasználókat.

Hogyan fognak megélni a jövő művészei?

Az alapján amit eddig olvastam, pár éven belül a művészek nagyrésze át fog térni a digitális értékesítésre, az emberek a gépeiken keresztül fogják élvezni termékeiket, hallgatni zenéiket.

Természetesen a valódi világban forgalmazott termékek is igen keresettek lesznek, és a kézzel készített dolgok mégnagyobb értéket fognak képviselni abban a gyorsan fejlődő világban amiben automatikusan gyártják majd hétköznapban is használt termékeinket.



Források:

https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/02/09/hbo-alhires-influenszer/
inapló szemle: Az álhíresség sötét és még sötétebb oldala (internetszemle.blogspot.com)
inapló szemle: Hódít a művészek digitális piaca (internetszemle.blogspot.com)
inapló szemle: Amikor Cthulhu helyett a kiadó tér vissza: The Sinking City- botrány (internetszemle.blogspot.com)
inapló szemle: A szűrőbuborék lenne a legnagyobb gondunk? (internetszemle.blogspot.com)
Exploring ‘Virtual Influencers’: The Rise of the Robots - YouTube
Sándor Lénárd: Algoritmusok társadalma - beszélgetés Frank Pasquale-val | Mandiner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése