keresés

2021. május 4., kedd

A mesterséges intelligencia korlátozása

 

Napjainkban már teljesen beépült, megszokott része lett az MIk használata a mindennapi életben. Azonban a technológia számos etikai és biztonsági kérdést vet fel, ezért az Európai Unió Bizottsága döntött a mesterséges intelligencia szabályozásáról. E cikkben szó lesz ezekről a szabályokról és a MI különböző területeken való használatáról.



 Az Európai Bizottság szabályozása

2021. április 26-án tették közzé honlapjukon az első mesterséges intelligenciákat szabályozó javaslatot. A szabályozások csak az úgy nevezett "magas kockázatú" MIk-ra érvényesek, amik az emberek biztonságát vagy megélhetését veszélyeztetik. Bővebben több területet jelölnek meg:

"A testület szintén magas kockázatúnak minősíti például azokat a technológiákat, amelyek veszélyeztetik az uniós jogok által védett olyan alapvető értékeket, mint a szabadságjogok és a magánélethez való jog. Ilyen például a bűnüldözés és igazságszolgáltatás területén, a migrációs kérelmek elbírálásakor, sebészeti beavatkozásoknál, vagy a munkaerő-toborzásnál használt bizonyos alkalmazások, és a nyilvános helyeken alkalmazott biometrikus azonosító rendszerek. Az ebbe a kategóriába eső szoftverek szigorú követelmények hatálya alá tartoznának."

Térjünk hát ki a fentebb felsorolt területekre és vessünk egy pillantást a helyzet jelenlegi állására.

Szabadságjogok és Kína

Jelenleg a megfigyelési kapitalizmus aranykorát éljük, amikor is keresési előzményeink, a nyomkövető cookie-k és a helymeghatározás segítségével ki vagyunk szolgáltatva az olyan nagy cégeknek, mint a Google, amely szabadon kereskedik adatainkkal, amibe semmi beleszólásunk sincsen. Az ismert sci-fi sorozat, a Fekete Tükör (Black Mirror) 3. évadjának első része is a megfigyelés és a megfelelési kényszer témakört járja körül, ahol az emberek mindent a látszatnak vetnek alá, az egymással való interakciókat folyton pontozzák, nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi médián való jelenlétre, mert az átlag pontszámuk dönti el, hogy mire van jogosultságuk. Például bizonyos pontszám alatt nem szállhatnak repülőre. Sokan ezt a részt látják visszatükröződni a Kínában bevezetett Közösségi Kredit Rendszerben (a továbbiakban KKR), de az összehasonlítás nem ennyire egyszerű. A Mercator Institute for China Studies ez évben publikált egy kimerítően részletes elemzést a KKR működéséről. Valójában a rendszer nem akkora mumus, mint amilyennek a nyugati média beállítja, eredeti célja a lakók egymás közti bizalmának visszaállítása (amit igen csak megtépázott a besúgó rendszer, ami korábban működött), valamint a cégek tisztességességének vizsgálata volt.

Munkaerőpiac és igazságszolgáltatás

Egyre elterjedtebb trend a munkavállalók előszűrése mesterséges intelligencia vezérelte tesztekkel. Bár így látványosan meggyorsul az interjúk száma, sokan panaszkodnak arról, hogy nem valódi emberekkel kerülnek interakcióba. Azonban a gépek nem olyan pártatlan döntéshozók, mint gondolnánk, az embertől tanulva a rejtett előítéleteket is magukba szívják, többször is kimutatták, hogy a kisebbségeket és nem fehér embereket hátrányosan érintette az igazságszolgáltató vagy munkaügyi szervek által használt rendszerek. De nem csak ők szenvednek a hátrányos helyzetű megkülönböztetéssel, az Amazon által korábban használt HR szoftver például a nőkkel volt előítéletes.

Egészségügyi terület 

Az orvosok is nagy hasznát veszik a mesterséges intelligenciának, többféle módon is használni tudják. A CaRi-Heart nevű MI szkenner segít olyan szívproblémák feltérképezésében, melyek általában elsiklanak egy átlagos vizsgálat során. Nagy-Britanniában számos kórházban fogják használni, ezzel emberéletek ezreit megmentve. A MI szkennerek korábban is bizonyították már, hogy sokkal pontosabbak az embernél. Tavaly a Nature című folyóiratban megjelent vizsgálat szerint a program több radiológust is lepipált, amikor mammográfiás képekből mellrák diagnosztizálása volt a feladat. Ha már a rák került szóba, Skócia is biztató eredményeket mutathat fel. A mesothelioma (mellhártyarák) egy ritka fajtája a ráknak, amiben legtöbb skót földön szenvednek és nagyon nehezen kezelhető. A skótok kifejlesztettek egy új MI-t, ami képes felismerni a betegséggel járó tumort és remélhetően ez felgyorsítja az új gyógymódszerek kialakítását.

MI egyéb felhasználási módja

Vannak még más, az Európai Bizottság által felsoroltakból kimaradó területek is, melyeken használják a mesterséges intelligencia segítségét, de ezek nem jelentenek fenyegetést az emberre. Erre egyik példa a kutatástámogatás, számos projektbe vonják bele a MI biztosította pontosabb elemzést. Mostanság a Holt-tengeri tekercsek vizsgálatának eredménye járt nagy felfedezéssel, ami a szerző kilétére vetít fényt. A szöveggeneráló robotok is egyre nagyobb figyelmet kapnak. Mulatságos perceket szerzett a MI által írt Harry Potter fanfiction, ami bejárta az internetet. Azonban ezek a szövegíró rendszerek folyamatosan fejlődnek és ma már igencsak elterjedtek. A legismertebb az OpenAI GPT-3-ja, amit ma már több mint 300 applikáció használ. Persze még nem tökéletes a rendszer, tesztelés során megtörtént, hogy egy öngyilkos hajlamú betegnek azt tanácsolta, ölje meg magát.

Tehát mint látható sok lehetőség rejlik a mesterséges intelligencia felhasználásában, ami magában rejti ennek csapdáit is. Amíg kellő képen vannak ellenőrizve és tesztelve remélhetően baj nem lehet. Ezért is hozza létre a Világgazdasági Fórum (WEF) Globális MI akciószövetkezetet: támogatni az erre irányuló kutatásokat és szabályozásokat.

Források:

Európai Bizottság: Artificial Intelligence Act
Az EU szabályozná a mesterséges intelligencia alkalmazását
A megfigyelési kapitalizmus
A 'Black Mirror' Episode Is Coming to Life in China
China's Social Credit System in 2021

Kína társadalmi kreditrendszere nem orwelli valóság, de nem is megnyugtató utópia

MI a munkaerőpiacon

Amazon scraps secret AI recruiting tool that showed bias against women
Holt-tengeri tekercsek vizsgálata

A szöveget író mesterséges intelligencia lehet az új divat
AI and literature: Read AI-generated Harry Potter fanfiction
CaRi-Heart
mammográfiás képekből mellrák diagnosztizálása
új MI-t, ami képes felismerni a betegséggel járó tumort
Globális AI-szövetség jött létre

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése