keresés

2021. május 6., csütörtök

Hódít a művészek digitális piaca

 

 

Hódít a művészek digitális piaca.

Míg régen az albumeladásokból és a fellépésekből keresték kenyerüket zenészek, mamár puszta zeneszámok kiadásával, videók készítésével, rajongói tárgyak (merch) értékesítésével is megtehetik ezt. A pénzforgalom az előző évben jelentősen megemelkedett a digitális tartalmak iránt, érdemes megfigyelni ennek jelenségeit és esetleges magyarázatait.


A pandémia második évében jelentősen javulni kezdtek a lemezkiadók bevételi mutatói, az emberek ismét pénzt kezdtek fektetni a zenébe, így 2020-ra több mint 21.6 milliárd dollár került forgalomba. Ennek oka részben lehet az emberek növekvő igénye a szórakozásra, egyre több és újabb zenész megjelenése a piacon, illetve a tény, hogy interneten minden gyorsabban és egyszerűbben zajlik kereskedelem terén. A streaming szolgáltatásoknak csaknem 443 millió új felhasználója lett 2O2O-ban.

A trendhullámok pedig viharsebesen mossák az internetes tőzsdét. Nemrég ugyanis felpörgött az úgynevezett NFT valuta, amely nem pénzbeli, hanem a tárgy egyedisége adja az értékét. Minél több kézen keresztül jut át az adott tartalom, annál többet ér az adott mű. A pénz fejében pedig egy bizonylatot kap csupán, ami igazolja a vásárlást. 2007 óta tartják számon azonban a folyósítására még sokat kell várni, ezért hosszútávú befektetésként tekinthetünk rá. Itt nemcsak zenészek, hanem festők, grafikusok is árusítják termékeiket.

Sőt a leghíresebb termékek közé tartoznak itt felhasználók első bejegyzései közösségi oldalakon (pl. Jack Dorsey első twitter bejegyzése), mém alapanyagok, mint a Bad/Good Luck Brian, 52 perces felvétel arról, ahogy valaki könnyít magán a vécén, és egyéb bizarr dolgok kerülnek az internetre kripto portékának.



Az egyik kedvenc alkotóm, Toniko Pantoja, 2d animátor és karakter designer, videójában azt nyilatkozta, nem venne részt a piac ezen részében, azzal indokolva, hogy ő inkább az alkotásért egyéb úton támogatná az alkotót (Patreont hozta fel példának). Hozzátette, a tartalmakból is olyan jellegű termékeket vásárolna, ami edukációs és alkotói tevékenység kiegészítéséhez felrakott eszközöket tartalmazna.



Vannak, akik viszont, amikor felrakják az internetre művüket megsemmisítik az eredeti példányt. Erre híres példa a Banksy- festmények elárverezése. Kevesebb mint 95 ezer dollárért kellt el a Morons című mű a digitális aukciós oldalon, és bőven elég volt valakinek arra, hogy lassú tűzön megpörkölje azt. Hosszútávon a szakértők aggódnak a fizikai művek biztonságáért, illetve a beleáldozott pénzösszegek esetleges értékvesztéséért.

 Vajon mi lesz az a műtárgy, aminek megsemmisítésénél felszólalnak az emberek?


https://langolo.hu/mi-az-az-nft-amin-milliokat-lehet-keresnie-a-zeneszeknek-es-muveszeknek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése