keresés

2021. május 10., hétfő

Az indiai cenzúra legújabb fejezete

A weboldalak letiltására irányuló jogszabályozásokat minden esetben indokolni kell és az okokat nyilvánosságra kell hozni” – mondta Apar Gupta, az Internet Szabadság Alapítvány ügyvezető igazgatója.



Mi történt?
A legutóbbi pár hétben a koronavírus fertőzöttek száma megtöbbszöröződött, és az ország kormánya nem akarja a lakosság tudtára adni, hogy hogyan kezelik a kialakult helyzetet. Az indiai kormány megkérte a Twittert, Facebookot és Instagramot, hogy blokkolják a kritizálásokat, amelyek a kialakult helyzet elfajulása miatt erősödtek meg. Ezt meg is erősítették kormányzósági tagok, azonban az ok a cenzúrázásra szerintük az volt, hogy megállítják a Coviddal kapcsolatos félrevezető információkat. Sok poszton holtestek láthatóak, azonban ezek csak ki voltak véve a kontextusból, és csak a káros és félrevezető twitteléseket cenzúrázta, azonban számos, őket kritizáló kijelentés is eltűnt. Bár az emberek túlnyomó többsége nem ért egyet azzal, ahogy a szituációt kezelik, az ország IT Minisztériuma szerint „A kormány elfogadja a kritizálásokat, de szükséges felvenni a harcot azok ellen a felhasználók ellen, akik rosszra használják a közösségi oldalakat ilyen súlyos krízis alatt”.

Mi volt a reakció?
„Néhányan arra használják a közösségi oldalakat, hogy pánikot keltsenek” – jelentette ki India Elektronikai és Informatikai Minisztériuma.

Azonban sokak szerint India túlépet egy határt a cenzúrázással. Naponta 350 ezren fertőződnek meg és több ezer hal meg nap mint nap, azonban a kormány nem gondolja, hogy a nép megérdemli, hogy megtudja a vírus súlyosságát.

„A weboldalak letiltására irányuló jogszabályozásokat minden esetben indokolni kell és az okokat nyilvánosságra kell hozni” – mondta Apar Gupta, az Internet Szabadság Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az előzmények
Az elmúlt hetek cenzúrázása nem az első eset, amikor India kormányának a vezetői hasonló tettet hajtottak végre. Nemrég megfenyegették a Facebook alkalmazottakat, hogyha nem szedik le az általuk kiválasztott posztokat, akkor akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

India IT Minisztériuma gyakran tilt le különböző dolgokat, amiket ők veszélyesnek tartanak, bizonyítékkal vagy anélkül. Tavaly majdnem 60 Kínai alkalmazást (köztük a TikTokot) tiltottak le, olyan okból kifolyólag, hogy adatokat „lopnak” el a felhasználóktól, bár ezek a hírek nem lettek bebizonyítva. Emellett több cégnek, mint például Netflix, Amazon és Disney

A 2021-es év ès a cenzúra
Január 10.-én behozták a törvényt, mely szerint amennyiben nem törlik a weboldalak az "illegális tartalmakat", a weboldalakhoz tartozó cég éves bevételének a 10%-át büntetés néven elveszik. Ezt legfőbbképpen a Navalny körül kialalult tüntetések váltották ki, ezzel akarták csitítania helyzetet, azonban ez mèg a mai napokban is nagy hangzavart vált ki Oroszországban.

Az év elején Ausztrália rákényszerítette a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtó által kreált hírekért. Ennek következményeként számos oldalt letiltottak Ausztráliában, többek között meteorológiával, jótékonysággal és koronavírussal foglalkozóakat is. Az ügy végén Ausztrália győzött, így pár százaléknyi bevételt kapni fog a Facebooktól az ország. 

A Facebook márciusban befagyasztotta a venezuelai elnök, Nicolas Maduro facebook oldalát. Az oldalt téves információ terjesztés gyanúja miatt fagyasztották be 30 napra. "Az elnök oldalán tévinformációt terjeszt, ugyanis bizonyítékok nélkül olyan gyógyszert reklámozott, ami állítása szerint kigyógyítja az embereket a koronavírusból.". Az ügy végén fellebezett ugyan az elnök, de elutasították.

Április közepén bejelentette az EU, hogy keményen tiltja vagy korlátozza majd a mesterséges intelligencia használatát számos területen. Legfőbbkép a megfigyelési célokra használt AI-t szabályoznák, nem szabadna majd azokat felhasználni emberek követésére. Azonban ezeknek a bevezetésére még várni kell, de pár év múlva már óvatosabban fogják ezeket a fejlesztéseket megoldani. 

Összefoglalás
Az internet az évek múllásával egyre biztonsàgosabb és irányitottabb lesz. Mind a Youtube-on, Facebookon, Twitteren, vagy az internet majdnem minden részén észrevehető ez a korlátozás. Nem minden cenzúrázás pozitív, de nem is mind negatív. Általánosan elmondható, hogy ha a cenzúrázás nem nyeri el a tetszését az embereknek, akkor abból több kár lesz, mint nyereség. Az új évtizedben megerősödtek a cenzúrázások, bár ez részben a covidnak is köszönhető, mivel minden ország próbálja elnyomni a hamis információk terjesztését vele kapcsolatban. Azonban az kérdéses, hogy melyik ország milyen változtatásokat fog behozni cenzúrázások terén, és hogy mit lehet ezek ellen tenni a jövőben. Ha az emberek hallatják a hangjukat a nemtetszéssel kapcsolatban, akkor van esély, hogy változást tudjanak elérni (mégha ez az Oroszországi tüntetés kapcsán nem jött össze egyenlőre, azonban az ausztràl oldalak letiltását az emberek összefogásának köszönhetően meg tudták akadályozni)

Forrás:
India's government is censoring social media criticism of COVID-19 surge

Miért fagyaszthatták le a venezuelai elnök facebook oldalát?

A mesterséges intelligencia megfékezése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése