keresés

2021. május 7., péntek

Az NFT lufi?

 

Mai világunkban egyre nagyobb teret hódit a kriptovaluta, illetve a virtuális fizetőeszközbe való befektetés. Elképesztő számú és fajtájú létezik. Legismertebb még mindig a Bitcoin, melynek értéke megjelenése óta hatalmasat emelkedett, ebből is kiindulva, egyre több kriptopénzt hoznak létre, remélve, hogy hasonló sikert fut be. Ilyen újdonság, mely nem régen robbant be a piacon az NFT, vagyis a non-fungible token, magyarul nem helyettesíthető token.  De vajon tényleg az új Bitcoinról van szó vagy egy újabb kriptovalutáról, ami el fog tűnni a süllyesztőben több millió társával együtt. 

Illetve mit hoz az NFT, mint az alkotás új fajtája. Áthelyeződik a művészet a virtuális térbe? A jövőben a fizikai műalkotások helyett a digitálisba lesz érdemes befektetni? 
 Belegondolva egy virtuális galéria meglátogatásához, nincs szükség utazásra, nem akadályoz a fizikai távolság minket. Bárki aki rendelkezik internet hozzáféréssel meglátogathatná és megcsodálhatná az ott elhelyezett alkotásokat. De műalkotásnak számít vajon egy NFT? Megmarad e a jövőnek a digitális térben, van e jelentősége, mondanivalója, keresnivalója a művészettörténetben, mint jelentős fejezet?

Akkor mi is pontosan az NFT?

Az NFT, vagyis a non-fungible token egyfajta kriptovaluta. A Bitcoinnal és más kriptopénzekkel ellentétben nem lehet darabjaiban, csak is egészében megvásárolni. Úgynevezett blokklánc technológiaival készülnek, amely lehetővé teszi, hogy ne lehessen sokszorosítani, ezért is nevezik magyarul nem helyettesíthető tokeneknek őket. Fontos, hogy az NFT-k mindig egyediek, előre meghatározott céllal, illetve darabszámban jönnek létre, melyet előre meg tud adni a fejlesztőjük. Megváltoztathatatlan adataik, a metaadatok, melyek bele vannak kódolva az NFT-be, ezek tartalmazzák származását, alkotóját.
 
Hogyan is néz ki egy NFT? 
Igazából szinte bármi lehet NFT, amit annak kódolnak le, lehet egy gift, egy műalkotás digitalizált változata, fizikai tárgyak digitalizált formája, belépők, baseballkártyák, képek, zene, hangfájlok, komplett játék világok épülnek fel, melyekben minden tárgy egy egy NFT. Mondhatjuk akár azt is, hogy NFT-k segítségével komplett világot, saját életet lehet berendezni a digitális világban, vehetünk házat, berendezhetjük, elhelyezhetjük benne digitális másunkat és meglátogathatjuk amikor csak szeretnénk. Azt hiszem nem korai kijelenteni, hogy már NFT-k segítségével is élhetjük az életünket digitalizáltan, lehetnek barátaink, kapcsolataink, tulajdonunk. Gondoljunk csak a Sims-re melyben már évek óta lehet építeni a digitális életet annak, aki ezt szeretné. 
Jelen cikkben azonban én most mint befektetést, illetve mint műalkotást szeretném körbejárni a témát. 

NFT, mint a jövő műalkotásai

Belegondolva, azt hiszem kijelenthetjük azt, hogy az, mi számít műalkotásnak mindig az adott kor nézetei határozzák meg. Hány ma már elismert művész volt a maga idejében ismeretlen és munkái el nem ismertek, míg manapság milliókért kelnek el aukciókon. Illetve ott van az a számos kortárs alkotás, melyek egy részét elismerés övezi most is, és számos melyek ismeretlenek, de tartós, jövőbeli értéküket nem lehet megmondani. Művészeti alkotásnak számíthatnak épületek, természetesen a múzeumokban, galériákban kiállított alkotások, de ugyanúgy művészet, műalkotás lehet a performansz különböző fajtái, az utcai graffitik is. 
Ki tudja, hogy például a ma ismert, és elismert Banksy utcai graffitijei, kiállított alkotásai jelentenek e majd bármiféle értéket száz év múlva, van e egyáltalán művészeti értéke és lesz e a jövőben. Természetesen érvényes ez számtalan másik kortárs alkotóra is. De előfordulhat az is, hogy a most milliókat érő Picasso festmények is az idő múlásával veszítenek értékükből. Ebből kiindulva nehéz megmondani, hogy az NFT alkotások tartósan képviselnek e értéket, legyen az művészeti vagy anyagi. 
Tehát ha abban is nehéz megegyezni mi is pontosan a művészet, mi is műalkotás és mi nem, akkor, hogyan határozható meg, hogy egy NFT, illetve kompletten, mint műfaj az e vagy sem. Azt hiszem az idő lesz a legnagyobb meghatározója ennek. 

De nézzük meg jelenleg, hogy is állunk ezzel a kérdéssel. 
Nagyon változatos a hozzáállás. Számos művészeti galéria jelenik meg az online térben és ad el digitalizált műalkotásokat, számos művész kezdett el alkotni NFT-ket, a fizikai térben megvalósuló helyett. Mint a Beeple nevű művész, akinek NFT-je 69 millió dollárért kelt el a Christie's aukcióján. Tulajdonosa Vignesh Sundaresan lett, aki szerint a művészettörténet fontos része lesz az NFT-je. Szerinte az NFT-k segítségével szélesebb körben válik elérhetővé a műalkotások megvétele és a művészek is könnyebben adhatják el műveiket a weben. Úgy gondolja nagy jövő áll a digitális múzeumok előtt, Ő is szívesen állítaná ki egyben saját NFT-jét.
Vannak akik viszont elítélik az a digitális világban megjelenő alkotást, mint David Hockney, akit ma a világ legjelentősebb élő művészeként tartanak számon. Véleménye szerint a csalók műfaja. Úgy gondolja, mint minden számítógépen tárolt dolog bármikor elveszhet és így értelme sincs. Való igaz léteznek olyan tokenek melyek egyszerűen a semmire mutatnak, így jelentőségük sincs. A Sotheby's aukciósház 1,7 millió dollárért adott el egy NFT-t, amely egyetlen szürke pixelre mutat. 

Véleményem szerint szükséges még idő mire kiforrja magát, hogy jelentős része lesz e a művészettörténetnek az NFT-k. Digitális térben, akár a valódiban sok csaló megtalálható, akik hasznot remélnek a felkapottságból, megjelennek a hamisítók természetesen itt is. Illetve láthatjuk a jóval olcsóbb, egyszerűbb képek, gifek eladását, melyek azt kívánják kiaknázni, hogy az emberek szeretnek gyűjteni dolgokat. Megvesznek egy cicás képet, és megveszik akkor már a többit is a fejlesztőtől, hogy teljes legyen a kollekció. 
Természetesen hozzátartozik a képhez, hogy mint a fizikai műalkotásoknál, a digitális térben lévők is a vagyonosabb személyek virtuális galériáját fogják gyarapítani. Neves művészek NFT-jei ugyanúgy fizikai alkotásaik megfizethetetlenek egy átlagos élet színvonalon élő személynek.
Összességében elképzelhetőnek találom, hogy a jövőben ugyanúgy látogatni fogunk virtuális galériákat/múzeumokat, mint fizikai téren jelen lévőket.

NFT, mint befektetés

A bitcoin sikerei okán egyre többen keresnek éppen felfutóban lévő kriptovalutákat, amelyekkel reményeik szerint ugyanolyan sikereket érhetnek el a jövőben. Sokan az NFT-kben az új bitcoint látják. Itt most nem a cicás kép NFT gyűjtéséről van szó leginkább, hanem a vagyonosabb közeg számára alkotásként árult NFT-kről, amelyeket, mint például egy festményt a fizikai világban, meg lehet megvenni és értéke megtöbbszörözheti magát a jövőben. Ennek ugyebár akkor áll fent a lehetősége, ha elismeri a világ az NFT műalkotásokat, vagy legalábbis egy jelentősebb réteg elismerését megnyeri. Mint említettem sok elismert és felkapott művész alkotott már NFT, azonban sokan nem hajlandóak rá, mert múlandónak tartják. 
A vagyonosabb embereken kìvül a fiatalok is egyre többen fektetnek be kriptopénzbe. Nyilván itt kisebb az erre szánt keret, így nagy értékű NFT-k nem igen jöhetnek szóba. Azonban nekik is bőven adódik lehetőség például baseball kártyákat is megalkottak már NFT-ként, vagy zenefájlok egy ma még ismeretlen, de feltörekvő zenekartól, akár kis animált képek, igazán nagy a választék.
Kutatások szerint a fiatal generáció leginkább az izgalom miatt vásárol kriptovalutát, illetve itt is mint máshol megjelenik a trendkövetés. A manapság pedig az NFT-k igen népszerűnek számítanak. 
Persze van az a szűkebb vagyonosabb réteg a fiatal generációban is, akik ténylegesen befektetésként vásárolnak ilyen valutát.
Azt megmondani, hogy az NFT-k meg fognak e anyagilag térülni szinte lehtetlen. A befektetés kockázatát meg maga a korábban említett NFL-t megvásárló Sundareshan is elismerte, szerinte az NFT-k nem befektetésnek valók, sokkal inkább gyűjteményt lehet építeni belőlük az online térben, nem feltétlenül hoznak hasznot.  Nem tart örökké a felkapottsága, sőt egyes hírek szerint máris elkezdett esni az NFT-k értéke.

A Jövő

Vannak, akik nagy jövőt jósolnak és vannak akik nem. Eldönteni ezt nem igazán lehetséges. A saját véleményem az, hogy mint befektetés igen kockázatos, nem igazán jó ötlet hosszútávú befektetést alapozni arra amit most a trendek miatt többen gyűjtenek, mert a jövőben ez már értéktelen is lehet. Természetesen erre is létezik ellenpélda.  Megvenni, mint műalkotást szintén kockázatos, ezt azonban csak az igazán vagyonosak engedhetik meg maguknak, akik talán nem buknak akkorát egy egy elhibázott vásárláson és ki tudja, lehetséges, hogy évek múlva tényleg online galériákban fogjuk nézni az NFT-ket. Ma a koronavírus okozta válságban talán még jól is jönne, ha utazás és fizikai kontaktus nélkül másokkal sétálhatnánk az online tér múzeumaiban. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése