keresés

2021. május 10., hétfő

Sajthiány lépett fel egy zsarolóvírus miatt

 



Hollandiai sajthiány

Hollandia nem csak tulipánjairól, de sajtjairól is híres. Rengeteg minőségi sajtot gyártanak mind belföldre, mind export termékként. Így nagyon nehezen érintette a Bakker Logistiek-et, Hollandia egyik legnagyobb élelmiszer-logisztikai cégét, a húsvéti hosszú hétvégén  ért kibertámadás. A zsaroló vírus a logisztikai cég teljes informatikai rendszerét ellehetetlenítette, így nem tudott rendeléseket fogadni, nem tudta megszervezni a rendelések kiszállítását, és a raktár épületekben található sajtmennyiségekről is elvesztette a pontos információkat. A támadás hatása legjobban az holland áruházakban, szupermarketekben érződött, hiszen napokig üresen álltak a máskor sajttal feltöltött polcok. A szakemberek hat nap alatt tudták visszaállítani a rendszert, így a hollandok hat napig küzdöttek a sajt hiányával.

A zsarolóvírusok

"A zsarolóvírusok olyan kártékony szoftverek, melyek zárolhatják az eszközöket vagy titkosíthatják az eszközökön lévő adatokat annak érdekében, hogy pénzt csikarjanak ki a tulajdonostól." (Zsarolóvírus)
A vírust e-mailen keresztül csatolják, olyan hivatalosnak tűnő hazugságok társaságában, amik rávezetnek a link megnyitására. Emellett van, hogy gyenge jelszavakat feltörve juttatják a rendszerbe, vagy reklámoknak álcázva kattinthat rájuk a gyanútlan felhasználó. 
A követelt összeget kifizetni soha nem érdemes, mivel semmi garanciát nem kapunk a rendszerünk visszaállítását illetően.
Fontos, hogy mindent megtegyünk a zsarolóvírusok elleni védekezéshez. Mindig kellően erős jelszót használjunk, adatainkról készítsünk biztonsági mentéseket, ne kattintsunk rá bármilyen linkre kellő megfontolás nélkül, telepítsünk gépünkre megbízható vírusirtó rendszert.

Források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése